Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Slovensko patrí v EÚ k štátom s najvyšším rastom minimálnej mzdy

SR patrí v únii k štátom s najvyšším rastom minimálnej mzdy
FreeDigitalPhotos.net
1. marca 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Ak sa minimálna mzda vyjadrí podľa parity kúpnej sily, sa Slovensko spolu s Českom, Chorvátskom, Lotyšskom, Maďarskom a Poľskom presúva do skupiny, v ktorej je minimálna mzda v pásme 500 až 1 000 eur.

Minimálna mzda u nás stúpla v porovnaní s rokom 2008 o 58%

V rámci 22 členských krajín Európskej únie, ktoré majú určenú minimálnu mzdu, patrí Slovensko s minimálnou mzdou 380 eur do skupiny krajín s minimálnou mzdou pod úrovňou 500 eur. Do tejto skupiny patri aj Poľsko (410 eur), Chorvátsko (396 eur), Estónsko (380 eur), Lotyšsko (360 eur), Maďarsko (333 eur), Česká republika (332 eur), Litva (300 eur), Rumunsko (218 eur) a Bulharsko (184 eur). Ide o stav k 1. januáru 2015. Informoval o tom  štatistický úrad EÚ Eurostat.

Zdroj: Eurostat

Slovensko však patrí ku krajinám, v ktorých v porovnaní s rokom 2008 minimálna mzda stúpla najvýraznejšie. Rast na Slovensku, ktorý bol o 58 %, bol tretí najrýchlejší v rámci EÚ po Rumunsku, kde sa minimálna mzda od roku 2008 zvýšila o 95 %, a Bulharsku, kde stúpla o 64 %.

Minimálna mzda sa pritom od roku 2008 zvýšila vo všetkých členských štátoch únie okrem Grécka, kde sa znížila o 14 % na 684 eur, a Portugalska, kde stagnovala na úrovni 589 eur. 

Okrem toho, ak sa minimálna mzda vyjadrí podľa parity kúpnej sily, sa Slovensko spolu s Českom, Chorvátskom, Lotyšskom, Maďarskom a Poľskom presúva do skupiny, v ktorej je minimálna mzda v pásme 500 až 1 000 eur. Nominálna minimálna mzda je v pásme 500 až 1 000 eur v Portugalsku, Grécku, na Malte, v Španielsku a Slovinsku.

V ostatných siedmich krajinách, a to vo Veľkej Británii, Francúzsku, Írsku, Nemecku, Belgicku, Holandsku a Luxembursku, je nominálna minimálna mzda nad úrovňou 1 000 eur, pričom najvyššia je v Luxembursku (1 923 eur). 

V nominálnom vyjadrení je rozdiel medzi minimálnou mzdou v Bulharsku (184 eur) a Luxembursku (1 923 eur) viac ako desaťnásobný. Podľa parity kúpnej sily je však rozdiel v minimálnej mzde medzi týmito dvoma krajinami iba štvornásobný, keďže takto vyjadrená minimálna mzda v Bulharsku je 380 eur a v Luxembursku 1 561 eur. 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Mzdy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X