Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Od roku 2014 sa budú predkladať účtovné závierky len daniarom

Od roku 2014 sa budú predkladať účtovné závierky len daniarom
Fotobanka Pixmac
21. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Ministerstvo financií uviedlo zatiaľ do testovacej prevádzky nový register účtovných závierok.
 
Ministerstvo financií má tiež v pláne zjednodušiť účtovné výkazy pre malých podnikateľov s obratom do 700 tisíc eur ročne.
 

Zverejňovanie závierok v registri bude bez poplatku

Register účtovných závierok sprístupnilo ministerstvo na adrese www.registeruz.sk. Databáza registra je v testovacej prevádzke naplnená historickými údajmi za roky 2009 až 2011 a v priebehu tohto roku sa bude dopĺňať priebežne o účtovné závierky podané za rok 2012. Od začiatku budúceho roka budú účtovné závierky dopĺňané do registra automaticky, a to do 15 pracovných dní od ich podania.
 

Jedenkrát a dosť

Po novom tak už nebudú podnikatelia podľa ministerstva financií povinní predkladať účtovné závierky viacerým inštitúciám a v rôznych lehotách, a to podľa právnej formy či predmetu podnikania. „Od 1. januára 2014 predložia účtovné závierky len finančnej správe. Vďaka novému portálu všetky ostatné štátne inštitúcie tieto informácie získajú bez toho, aby si ich pýtali od samotných podnikateľských subjektov. Ďalšou výhodou registra je aj vytvorenie prístupu verejnosti k týmto údajom, čo prispeje k zvýšeniu transparentnosti,“ informuje rezort Petra Kažimíra. 
 
Pilotnú prevádzku registra účtovných závierok, ktorý bol vytvorený v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov, Slovenskou komorou audítorov a Slovenskou asociáciou podnikových finančníkov, spúšťa rezort financií viac ako sedem mesiacov pred plánovaným nasadením do ostrej prevádzky. „Cieľom je otestovať systém z hľadiska záťaže a funkcionality. Od 1. januára 2014 bude v ostrej prevádzke plniť register úlohu centrálneho miesta predkladania účtovných výkazov a zároveň jednotného miesta pre zverejňovanie týchto výkazov. Vytvorenie centrálnej databázy účtovných závierok môže napomôcť aj v boji proti daňovým podvodom,“ uvádza ministerstvo. 
 

 
 
Spravovať nový register bude DataCentrum, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo financií SR. Celkové náklady na vytvorenie registra by mali dosiahnuť, vrátane nadstavbových funkcií, takmer 1,7 mil. eur bez DPH.
 

Úspora pol milióna

Prevádzka nového registra má podľa ministerstva znížiť administratívnu záťaž podnikateľov. Súčasný stav totiž podnikateľský sektor výrazne zaťažuje nielen administratívne, ale aj finančne. „Len za zverejňovanie účtovných závierok v Obchodnom vestníku platia účtovné jednotky celkovo približne 510 tisíc eur ročne, pričom za nepodanie či nezverejnenie účtovnej závierky hrozia pokuty,“ upozorňuje rezort financií.
 
Medzi rokmi 2009 až 2011 pritom bolo podaných viac ako 1,1 milióna účtovných závierok. Terajšie zverejňovanie účtovných závierok v Obchodnom vestníku tak nahradí zverejnenie závierky v registri, a to bez poplatku. 
 

Jednoduchšie uzávierky pre menšie firmy

Ministerstvo financií má tiež podľa zverejnených informácii v pláne zjednodušiť účtovné výkazy pre malých podnikateľov s obratom do 700 tisíc eur ročne. „V roku 2014 sa predpokladá zavedenie zjednodušenej súvahy, výkazu ziskov a strát a skrátenej formy poznámok,“ avizuje rezort. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Účtovníctvo

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X