Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Vyznáte sa v stravných lístkoch? Aké výhody majú pre živnostníkov?

Žena držiaca stravné lístky
DOXX – www.doxx.sk
28. októbra 2011 Tlačiť

Ste zamestnávateľom a zvažujete, ako splniť zákonnú povinnosť zamestnávateľa v oblasti stravovania zamestnancov? Alebo ste SZČO (samostatne zárobkovo činnou osobou) a uvažujete, ako vyriešiť otázku stravovania, a pritom ušetriť na daniach?

Pátrali sme kde, za akých podmienok, akou formou a za koľko môžete obstarať stravné lístky. Chcete vedieť, kde najviac ušetríte? Tak čítajte ďalej.

Gastrolístkové spoločnosti

Najrozšírenejšie zastúpenie na slovenskom trhu v oblasti predaja stravných lístkov majú spoločnosti

  • LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o.,
  • Edenred Slovakia (bývalý Ticket restaurant),
  • DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o.,
  • SODEXO PASS SR s.r.o.,
  • Vaša stravovacia, spol. s r.o.

» Kontakty na spoločnosti predávajúce stravné lístky

Skúmali sme ponuku týchto spoločností so zameraním na nominálnu hodnotu poukážok, formu a spôsob objednávky, formu a spôsob dodávky ako aj platby za uvedené služby. Výsledky sme pre vás zhrnuli, avšak najprv trochu z teórie.

Čo je stravovacia poukážka?

Stravovacia poukážka alebo stravovací kupón (hovorovo stravenka alebo aj gastráč) slúži na odber hlavného teplého jedla v širokej sieti stravovacích zariadení. Rýchlym a efektívnym spôsobom rieši zákonom stanovenú povinnosť zamestnávateľa stravovať svojich zamestnancov. Zároveň, prispieva k zlepšeniu sociálneho prostredia na pracovisku prostredníctvom finančných a daňových výhod.

Aké výhody majú stravovacie poukážky pre zamestnávateľa?

Podľa zákona č. 311/2001 Z.z. (Zákonník práce) v znení neskorších predpisov, zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov a v súlade s ďalšími právnymi normami má stravovacia poukážka pre zamestnávateľa nasledovné finančné a daňové výhody

  • 55 % z nominálnej hodnoty jedálneho kupónu je pre zamestnávateľa daňovo uznateľným nákladom (najviac však do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín),
  • optimálna nominálna hodnota stravovacej poukážky je stanovená na 3,80 eur,
  • stravovacia poukážka nemá charakter platobného prostriedku,
  • stravovacia poukážka je oslobodená od dane z pridanej hodnoty (DPH).

Aké výhody majú stravovacie poukážky pre zamestnanca?

Stravovanie formou stravovacích poukážok umožňuje získať daňové úľavy podľa platnej legislatívy

  • minimálne 55 % z nominálnej hodnoty jedálneho kupónu hradí zamestnávateľ,
  • príspevok zamestnávateľa na stravovanie vo forme jedálnych kupónov je oslobodený od dane z príjmov zo závislej činnosti,
  • prípade dohody v kolektívnej zmluve alebo so zástupcami zamestnancov môže zamestnanec dostať jedálne kupóny aj počas dovolenky a ospravedlnenej neprítomnosti v práci (PN, OČR).

Aké výhody majú stravovacie poukážky pre SZČO a živnostníkov?

SZČO a živnostníci si môžu uplatniť do nákladov výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň v plnej výške stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Od 1.1.2011 je to hodnota 3,80 eur. Podnikatelia si teda môžu dať ročne do nákladov výdavky za nákup stravných lístkov v hodnote 950 eur.

V akej nominálnej hodnote ponúkajú stravné lístky jednotlivé spoločnosti?

Spoločnosť Nominálne hodnoty stravných lístkov
DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o. Vaša stravovacia, spol. s r.o. od 2,85 eur do 4,00 eur
SODEXO PASS SR s.r.o. od 2,70 eur do 4,00 eur
Edenred Slovakia, s.r.o. (Ticket restaurant) od 2,85 eur do 3,80 eur
LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o. v akejkoľvek nominálnej hodnote

Akú nominálnu hodnota stravovacích poukážok odporúčame?

Najvýhodnejšie bude obstarať si stravenky s nominálnou hodnotou 3,80 eur bez ohľadu na skutočnosť, či ste zamestnávateľom a stravné lístky obstarávate pre svojich zamestnancov, alebo ste SZČO. Výhody takejto nominálnej hodnoty v prípade vzťahu zamestnávateľ – zamestnanec sme popísali vyššie.

Pre živnostníkov a SZČO je nominálna hodnoty stravného lístka 3,80 eur najvýhodnejšia z dôvodu, že si môžu znížiť základ dane o plnú výšku stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín za každý odpracovaný deň. Podmienkou však je, že SZČO súčasne nevznikne nárok na príspevok na stravovanie v súvislosti s výkonom závislej činnosti a, zároveň, neuplatňuje výdavky na stravovanie iným spôsobom.

Akou formou musíte ako SZČO, resp. živnostník preukázať výdavky na stravovanie?

Ako SZČO, resp. živnostník preukážete náklady na stravovanie faktúrou za nákup stravovacích poukážok či stravovacích kariet. Nie je potrebné osobitne dokladovať každý pokladničný bloček z reštaurácie. Odmena a poplatok za poštovné je bežným výdavkom, ktorý si môžu započítať do nákladov.

Môžete si dať do nákladov stravné aj za sobotu a nedeľu? Ako preukáže počet pracovných dní?

Ako SZČO, reps. živnostník si môžete dať do nákladov stravné aj za sobotu i nedeľu. V takom prípade ste povinní preukázať, že ste skutočne odpracovali ten deň, na ktorý si uplatňujete výdavok na stravovanie.

Akým chybám by ste sa pri uplatňovaní výdavkov na stravné mali vyhýbať?

Nekupujte stravovacie poukážky za už uplynulé časové obdobie. Je zrejmé, že stravné lístky nebolo možné použiť na stravovanie v predchádzajúcom období, keďže ste ich nemali k dispozícii. O spätne kúpené stravné lístky si už nemôžete znížiť základ dane. V prípade, že ste podnikateľ – fyzická osoba a, zároveň, ste zamestnancom a u zamestnávateľa vám vzniká nárok na stravné, nemôžete si uplatňovať stravné ako podnikateľ.

Aké formy objednávky stravných lístkov ponúkajú jednotlivé spoločnosti?

Spoločnosť Spôsoby objednávky
DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o. telefonicky, faxom, emailom, písomne alebo osobne na pobočkách
SODEXO PASS SR s.r.o. telefonicky, faxom, internetom
Vaša stravovacia, spol. s r.o. formou SMS, bezplatné telefónne číslo a Skype
Edenred Slovakia, s.r.o.(Ticket restaurant) prostredníctvom online aplikácie, emailom, faxom, telefonicky alebo osobne v pobočkách spoločnosti
LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o. formou Persowebu – online účtu klienta, webstránkou, objednávkovým programom, faxom, tónovou voľbou cez telefón, SMS objednávkou, poštou alebo prostredníctvom call centra

S akými poplatkami za objednanie rátať?

Spoločnosť Výška manipulačného poplatku pre SZČO
DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o. 5 eur bez DPH za každú samostatnú objednávku bez ohľadu na počet objednaných stravných lístkov. Pri zaslaní stravných lístkov poštou uhradíte aj poštovné náklady
SODEXO PASS SR s.r.o. zvýhodnené balíčky, kde bez ohľadu na počet objednaných straveniek Gastro Pass zaplatíte jednotné balné v sume 4,98 eur, poštovné s poistením, sprostredkovateľský poplatok je však zdarma *
Vaša stravovacia, spol. s r.o. zvýhodnené balíčky podľa množstva objednaných stravných lístkov. Ak si zakúpite od 60 do 119 lístkov, je manipulačný poplatok 4,98 eur, ak si zakúpite stravenky v počte od 120 do 239 je manipulačný poplatok 6,64 eur, nad 240 lístkov je manipulačný poplatok 8,30 eur
Edenred Slovakia, s.r.o.(Ticket restaurant) výška odmeny (poplatok za službu) je závislá od výšky objednávky za stravné lístky a podlieha DPH
LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o. 4,30 eur za objednávku, zvýšený o 20 % DPH

Manipulačný poplatok zaplatíte bez ohľadu na počet objednaných stravných lístkov u spoločnosti DOXX, SODEXO PASS, LE CHEWUE DEJEUNER.

* Ku každému balíčku stravovacích poukážok Gastro Pass je účtovaný manipulačný poplatok formou Jednotného balného. Balné predstavuje poplatok za službu a je účtované na každom daňovom doklade ako pri zaslaní poukážok tak i pri osobnom nákupe na pobočke.

Aká je lehota vrátenia poukážok z predchádzajúceho roka?

V spoločnosti SODEXO PASS SR s.r.o. môžete nespotrebované poukážky vrátiť najneskôr do 10. januára nasledujúceho roka po skončení ich platnosti.
V spoločnostiach LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o. a Edenred Slovakia, s.r.o. (Ticket restaurant) môžete nespotrebované poukážky vrátiť najneskôr do 20. januára nasledujúceho roku po skončení ich platnosti.

DOXX – Stravné lístky, spol. s r. o. umožňuje odovzdať stravenky jednorázovo najneskôr do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. V spoločnosti Vaša stravovacia, spol. s r.o. je výmena nepoužitých stravných lístkov za stravné lístky pre nový kalendárny rok možná jednorazovo najneskôr do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka.

Ktoré stravenky použiť, v ktorých predajniach?

Hoci sú stravovacie poukážky akceptované rozsiahlej sieti stravovacích zariadení na území celého Slovenska, veľakrát sú používané k zaplateniu nákupu za potraviny. Skúmali sme, ktorými stravenkami môžete platiť vo vybraných obchodoch.

Stravné poukážky Predajne
Sodexo

Hypernova                                    Carrefour Košice

CBA                                               Carrefour Danubia

Tesco                                             Carrefour Žilina

LIDL predajne*

Géque Déjeuner

Milk Agro                                        Tesco

Hypernova                                     CBA

Carrefour                                       Danubia

BILLA                                              LIDL predajne*

Doxx

Milk Agro                                       Hypernova

Tesco                                             CBA

BILLA                                             Carrefour Danubia

LIDL predajne*

Vaša stravovacia

Milk Agro                                       Hypernova

Tesco                                             Carrefour Danubia

CBA                                                BILLA

LIDL predajne*

Ticket Restaurant

Milk Agro                                        Hypernova

Tesco                                              CBA

Carrefour Danubia                       BILLA

LIDL predajne*

*Len LIDL predajne: Nové Mesto nad Váhom, Lučenec, Bardejov, Sabinov, Veľký Krtíš

Na záver nám ostáva len konštatovať, že ponuka spoločností predávajúcich stravné lístky je konkurenčná a porovnateľná. Ktorú značku uprednostníte, ponechávame na vás. Vyberte si dodávateľa, ktorý najviac vyhovuje vašim požiadavkám, či už z hľadiska formy a spôsobu objednávky, spôsobu doručenia alebo platby alebo výšky manipulačného poplatku.

Poznámka redaktora: Mne osobne najviac vyhovujú stravné lístky od spoločnosti DOXX, a to iba z jediného praktického dôvodu – zmestia sa mi do peňaženky 🙂

dj

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Mzdy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X