Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Nový zákon podporí prechod z eseročiek na akciovky

Start podnikania/skor nez zacnete podnikat/novy zakon podpori prechod eserociek akciovky
Právne formy podnikania. Zdroj: Fotobanka Pixmac
21. septembra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Kritickým momentom je navrhovaný inštitút „vrátenia vkladu“, vďaka ktorému aj bežné obchody v s.r.o. môžu byť posúdené ako neobvyklé.

Vážení čitatelia Podnikam.SK, doteraz sme vám na tému novely Obchodného zákonníka priniesli články, popisujúce najzávažnejšie zmeny, ktoré z tejto legislatívnej normy vyplývajú. JUDr. Ján Marônek v článku

Zákonprešiel v parlamente prvým čítaním a o jeho definitívnej podobe sa bude rozhodovať na ďalšej parlamentnej schôdzi.

V nasledujúcom komentári JUDr. Ján Marônek detailne analyzuje navrhovaný inštitút „vrátenia vkladu“, ktorý môže do problémov priviesť nielen novonavrhované „jednoeurové“ eseročky, ale aj tie spoločnosti, ktoré boli založené ešte pred navrhovanou účinnosťou zákona, teda pred 1. januárom 2015.

Pripravovaná novela Obchodného zákonníka zavarí eseročkám

Obľúbená právna forma podnikania prostredníctvom spoločnosti s ručením obmedzeným stratí na atraktivite a nahradia ju akciovky. Ak podnikateľ disponuje kapitálom vo výške 25 tis. eur, tak najlepším riešením je založenie akciovej spoločnosti. V takomto prípade sa mu nevyplatí ani zakladať spoločnosť s ručeným obmedzeným, nakoľko hoci bude mať takáto eseročka základné imanie 25 tis. eur, tak i napriek tomu sa bude na ňu vzťahovať tzv. inštitút „vrátenia vkladu“. 

V praxi to znamená, že štát bude môcť prostredníctvom súdu posudzovať, či právny úkon (rozumej obchod) medzi spoločnosťou a jej spoločníkom, resp. s ním spriaznenou osobou je obvyklý s poukazom na trhové podmienky (predpokladám najmä dôraz na cenu). V prípade, ak by predmetný obchod nebol obvyklý, tak nastupuje „ručenie a zodpovednosť“ vedenia spoločnosti. 

Možný príklad z praxe:

Spoločnosť má s bratom jej spoločníka uzatvorenú zmluvu, na základe ktorej brat spoločníka dodáva spoločnosti prepravné služby. Na základe tejto služby dôjde zo strany spoločnosti k úhradám za predmetné služby. Ak sa však objaví veriteľ spoločnosti, a dokáže preukázať, že ceny neboli obvyklé, primerané trhovým podmienkam, tak možno tento obchod „akože anulovať“, a „neobvyklé“ peniaze ktoré na základe neho vyšli von zo spoločnosti požadovať späť, za čo ručí vedenie spoločnosti. 

Paradoxne samotnej spoločnosti nemusela vzniknúť žiadna ujma na majetku, obchod mohol byť pre ňu výhodný, najmä  z dôvodu prípadu inej synergie. Napríklad, možno spoločnosť platí za prepravné služby väčšie sumy ako je obvyklé, ale za to má možnosť bezplatne, resp. za „malé“ peniaze umiestňovať reklamné nosiče na autách prepravcu. 

Nie každá cena musí byť podvod

Prípadov z praxe môže byť mnoho, a nie každá cena, ktorá nespĺňa atribút obvyklosti musí byť podvod. Zdá sa, že všetky takéto prípady žiaľ hádže štát do jedného koša. Obvyklosť by mala byť posudzovaná logicky z komplexného pohľadu, aj s prihliadnutím na možné synergie. 

Malo by sa brať do úvahy, že cena je stanovená dohodou obchodných partnerov, nakoľko ony vedia v nej najlepšie zohľadniť plusy, mínusy, riziká obchodu, pričom vo finále sa jedná len o číslo, v ktorom je zahrnutých x –faktorov. Nepriame regulácie to „naštrbujú“ a spôsobujú neistotu. 

Paradoxne, ak by išlo o obchod spoločnosti s niekým z okruhu spriaznených osôb, tak logicky i riziko z prípadného „anulovania obchodu“ a vrátenia jeho „neobvyklej“ hodnoty by malo mať dopad na určenie ceny, lebo sa jedná taktiež o riziko. Ťažko si však predstaviť, ako ju budú posudzovať naše súdy so znalcami. 

Pokiaľ podnikateľ podniká v istom odvetví desiatky rokov, tak nik nemôže mať lepší prehľad o vývoji trhu, pohybe cien, obvyklosti obchodov v danom odvetví. Bude komplikované, aby súd, resp. znalec určil čo je a čo zasa nie je obvyklé. To je „schodné“ len pre prípad absolútnych nepomerov, kedy je možno odchýlka od ceny niekoľko násobná….

Možná „zneužiteľnosť“ inštitútu vrátenia vkladu

Z pohľadu „špekulatívnych a fiktívnych“ veriteľov možno tento inštitút aj zneužiť, stačí poukázať na to, že spoločnosť uzatvorila obchod so spriaznenou osobou. Tým sa môže spustiť kolotoč krivých obvinení v civilnom procese, ktorý sa môže preklápať do mimosúdnych rokovaní. Tie môžu končiť tak, že veriteľ „akože“ získa niečo na čo nemá nárok, ale spoločnosť, resp. jej vedenie radšej to niečo dá, aby mala pokoj od prípadných, hoci len slabo podložených nárokov.

Jednoduchá psychológia s pragmatickým riešením vyznieva ako totálny paradox prípad, kedy spoločnosť s jedným spoločníkom tohto spoločníka zamestná, čiže je tam vzťah „totálnej spriaznenosti“. 

(Ne)obvyklá výška mzdy?

Otázkou ostáva výška mzdy, je obvyklá, nie je obvyklá? Ak by nebola obvyklá, tak by sa mohla stať, že časť hodnoty vyplatenej mzdy, ktorá je neobvyklá musí byť vrátená. Ako to však bude v prípade, ak podnikateľ disponuje eseročkou aj živnosťou a vzájomne medzi týmito dvoma právnymi formami obchoduje a fakturuje? Ako sa bude posudzovať obvyklosť tohto obchodu?

Vyššie uvedené bude tlačiť právnu formu s.r.o. do kúta, pričom do popredia sa budú dostávať akciové spoločnosti, na ktoré sa predmetný inštitút nevzťahuje. 

Ďalšia zbytočná formalita

Taktiež nepochopiteľne vyznieva i totálny formalizmus pri povinnosti uvádzania hodnoty základného imania a rozsahu jeho splatenia na firemných dokladoch. Ak dôjde k omylu, a podnikateľ zabudne predmetné uviesť na firemnej listine, tak ručí za záväzky spoločnosti celým svojím majetkom, hoc podniká formou kapitálovej spoločnosti, ktorá má už v samotnom názve OBMEDZENÉ RUČENIE. Primeranosť sankcie za banalitu tu dostáva poriadne na frak… .

Jednoduchou rečou povedané: najprv sa do zákona o dani z príjmov dostane daňová licencia, čo je paušálny poplatok a daň z toho, že podnikateľ vlastní firmu. Hoci nedosiahol žiaden príjem a teda nemožno tento inštitút logicky „posadiť“ do zákona (s názvom) o dani Z PRÍJMOV, na druhej strane sa nepriamo zavádza osobné ručenie za kapitálovú spoločnosť s ručeným obmedzeným

Časté turbulencie a dovoľujem si tvrdiť nepochopiteľné zmeny v právnych predpisoch spôsobujú chaos, o čom nie je pochýb. Tento chaos žiaľ však vyhovuje opäť len vyvoleným… .

Autor: JUDr. Ján Marônek, spolumajiteľ M2 Business, zaoberajúcej sa akvizíciami, zakladaním a predajom firiem, ako i zrušením s.r.o. a likvidáciou obchodných spoločností.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

a.s.Chcem začať podnikaťPodnikamPrémiový obsahs.r.o.

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako založiť a.s.

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X