Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Štát pomôže slovenským malým a stredným podnikom prekonať obdobie prechodného poklesu zákaziek

Štát pomôže slovenským malým a stredným podnikom prekonať obdobie prechodného poklesu zákaziek
Fotobanka Pixmac
17. septembra 2013 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Ministerstvo financií SR pripravilo program Odvodový úver, ktorý má pomôcť malým a stredným firmám

 

Štát pomôže slovenským malým a stredným podnikom prekonať obdobie prechodného poklesu zákaziek tak, aby nemuseli prepúšťať svojich zamestnancov. MF SR pripravilo program Odvodový úver, ktorý prináša slovenským firmám možnosť pokryť svoje odvodové náklady alebo zbaviť sa ťažoby starých dlhov voči štátu.

 

Ide o udržanie zhruba 10-tisíc pracovných miest

Opatrenie bude efektívne zacielené na zdravé slovenské firmy, ktoré sa však dostali do problémov pre pokles dopytu po ich produktoch alebo službách. Dosiahne sa tým udržanie zhruba 10-tisíc pracovných miest.

 

 

Slovenské firmy tak budú môcť získať bezkonkurenčný úver na tri roky. Firma nebude musieť počas prvého roka splácať istinu ani úrok. Začne ich splácať až v období nasledujúcich dvoch rokov. Ak sa tejto firme podarí dodržať vopred stanovené podmienky, teda že udrží zamestnanosť a nevytvorí nové a splatí staré podlžnosti na sociálnom a zdravotnom poistení v rozsahu poskytnutého úveru, bude mať nárok na štátnu bonifikáciu úroku. To znamená, že štát preplatí tomuto klientovi časť úroku, aby reálne zaplatil iba štandardnú trhovú úrokovú sadzbu.

 

Úvery bude poskytovať banka z vlastných zdrojov. Štátny rozpočet bude pokrývať len bonifikáciu úroku pri splnení stanovených podmienok a záruky za úvery. Prvé náklady z hľadiska štátneho rozpočtu vzniknú najskôr rok po prvom poskytnutom úvere, teda v roku 2015. Ak by sa v rámci tohto programu poskytli Odvodové úvery vo výške 20 mil. eur, počas troch rokov existencie programu by výdavky štátu predstavovali zhruba 6 mil. eur.

 

Možno reálne očakávať, že toto opatrenie bude mať aj pozitívny vplyv na verejné financie, nakoľko program bude atraktívny pre firmy, ktoré nezaplatili štátu odvody a prostredníctvom neho budú môcť vyrovnať svoje podlžnosti.

 

Cieľom programu je predovšetkým zabrániť prepúšťaniu, ktoré by viedlo k nárastu sociálnych výdavkov, napr. na podpory v nezamestnanosti alebo dávky v hmotnej núdzi. V prípade pracovných miest, ktoré sa takto podarí udržať, budú prínosom aj daňové príjmy.

 

Odvodové úvery bude poskytovať banka vybraná na základe verejného a transparentného výberového konania. Banka, ktorá bude realizovať program na základe zmluvy s MF SR, vyhlási časovo obmedzený program, v rámci ktorého bude malým a stredným podnikom poskytovať úvery vo výške ročných odvodov za presne určený počet zamestnancov, ktorý stanoví firma, pričom maximálne percento zamestnancov určí banka.

 

Informáciu poskytol tlačový odbor Ministerstvo financií SR

 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dotácie a podpora podnikania

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X