Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zabezpečenie záväzkov – ostatné zabezpečovacie inštitúty

Zabezpečenie záväzkov - ostatné zabezpečovacie inštitúty
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
10. decembra 2013 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Okrem zmluvnej pokuty a záložnej zmluvy pozná právo aj ďalšie zabezpečovacie inštitúty. 

Ostatné zabezpečovacie inštitúty

Ručenie

Ručenie vzniká na základe vyhlásenia ručiteľa, ktorý sa vo vyhlásení zaručí, že v prípade neuspokojenia pohľadávky dlžníkom uhradí túto pohľadávku za dlžníka. Ak ručiteľ uhradí pohľadávku za dlžníka, je následne oprávnený požadovať od dlžníka náhradu plnenia, ktoré za dlžníka poskytol veriteľovi.
 
Obchodný zákonník ďalej inštitút ručenia rozširuje a dopĺňa. Ručením možno zabezpečiť len platný záväzok dlžníka alebo jeho časť. Vzniku ručenia však nebráni, ak záväzok dlžníka je neplatný len pre nedostatok spôsobilosti dlžníka brať na seba záväzky, o ktorom ručiteľ v čase svojho vyhlásenia o ručení vedel.
 

 
Ručením možno zabezpečiť aj záväzok, ktorý vznikne v budúcnosti alebo ktorého vznik závisí od splnenia podmienky. Ručiteľ môže na započítanie použiť aj svoje pohľadávky voči veriteľovi. Právo veriteľa voči ručiteľovi sa nepremlčí pred premlčaním práva voči dlžníkovi. Ručenie zaniká zánikom záväzku, ktorý ručenie zabezpečuje; nezaniká však, ak záväzok zanikol pre nemožnosť plnenia dlžníka a záväzok je splniteľný ručiteľom alebo pre zánik právnickej osoby, ktorá je dlžníkom.
 
  • Dohoda o zrážkach zo mzdy
  • Zabezpečovací prevod práva
  • Zabezpečovacie postúpenie pohľadávky, zábezpeka, uznanie dlhu

Dohoda o zrážkach zo mzdy

Na základe písomnej dohody medzi dlžníkom a veriteľom sa môže dlžník zaviazať, že v prípade nesplnenia záväzku veriteľovi, môže veriteľ uspokojiť svoju pohľadávku zrážkami zo mzdy alebo iného obdobného príjmu dlžníka. Nárok veriteľa na zrážky zo mzdy voči platiteľovi mzdy dlžníka vzniká okamihom, keď je dohoda medzi dlžníkom a veriteľom splátky mzdy predložená. Výška zrážok zo mzdy nesmie byť dohodnutá vo väčšej výške, než ak by bola určená pri výkone rozhodnutia alebo exekúcii.
 

Zabezpečovací prevod práva

Pri zabezpečovacom prevode práva dochádza zrejme k najsilnejšiemu obmedzeniu dlžníka, pretože dlžník na základe písomnej zmluvy prevádza vlastnícke právo k veci priamo na veriteľa s tým, že v prípade uspokojenia pohľadávky prechádza vlastnícke právo k veci späť na dlžníka. V prípade, že dlžník záväzok nesplní riadne a včas, je veriteľ oprávnený prevedenú vec speňažiť spôsobom uvedeným v zmluve alebo v dražbe (obdobne ako v prípade záložného práva).
 

Zabezpečovacie postúpenie pohľadávky, zábezpeka, uznanie dlhu

Pri zabezpečenom postúpení pohľadávky postúpi dlžník na veriteľa svojou pohľadávku, prípadne pohľadávku tretej osoby, a to za účelom zabezpečenia pohľadávky voči veriteľovi. V prípade riadneho splatenia pohľadávky prevedie veriteľ zabezpečovaciu pohľadávku späť na dlžníka alebo tretiu osobu.
 
Dlžník môže zabezpečiť riadne splatenie pohľadávky takisto poskytnutím zábezpeky. V takom prípade môže poskytnúť zábezpeku buď postúpením pohľadávky, alebo poskytnutím ručiteľa.
 
Medzi zabezpečovacie inštitúty je zaradené tiež uznanie dlhu. Ide o vyhlásenie dlžníka voči veriteľovi, že svoj dlh voči veriteľovi uznáva čo do dôvodu a výšky.

 

Banková záruka

Zabezpečovací inštitút, ktorý je upravený výlučne v Obchodnom zákonníku a využíva sa v podnikateľskom styku, je banková záruka. Banková záruka vzniká písomným vyhlásením banky v záručnej listine, že uspokojí veriteľa do výšky určitej peňažnej sumy podľa obsahu záručnej listiny, ak určitý dlžník nesplní určitý záväzok alebo sa splnia iné podmienky určené v záručnej listine.
 

 
Zabezpečovacie inštitúty slúžia predovšetkým na ochranu veriteľa, ktorý týmto získava určitú mieru istoty, že v prípade nesplnenia záväzku dlžníkom  má inú možnosť, ako sa voči dlžníkovi uspokojiť. Ani zabezpečenie záväzku však nedá veriteľovi absolútnu istotu, že sa plnenia od dlžníka domôže. Napríklad, ak je dlžník nesolventný, veriteľovi nepomôže zabezpečenie záväzku zmluvnou pokutou, keď ju dlžník nebude mať z čoho uhradiť. Obdobná situácia vzniká aj v prípade nesolventného ručiteľa. Pri dojednávaní zabezpečenia pohľadávky veriteľa je teda potrebné zohľadniť najmä reálnu vymožiteľnosť tohto zabezpečenia a na základe možností dlžníka zvoliť najvhodnejší zabezpečovací inštitút.
 
Autor: Mgr. Michal Svatoň,  autor je právnik v advokátskej kancelárii NIELSEN MEINL, s.r.o.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Prémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Znižovanie nákladov

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X