Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Spotrebitelia by mali byť viac chránení pred nebankovkami

Spotrebitelia by mali byť viac chránení pred nebankovkami
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
11. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Parlament posunul do druhého čítania nové pravidlá súkromnej arbitráže, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti. 

Rozhodcovské súdy budú musieť mať licenciu

Parlament posunul do druhého čítania nové pravidlá súkromnej arbitráže, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Vďaka novému zákonu o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní sa podľa rezortu justície výrazne zvýši úroveň ochrany spotrebiteľa, najmä pred praktikami niektorých nebankových spoločností.

V prípade schválenia novej legislatívy totiž spotrebiteľské spory budú môcť rozhodovať okrem všeobecných súdov už iba regulované rozhodcovské súdy, ktoré získajú licenciu. „Nový zákon zabezpečí, že každý spotrebiteľský spor bude musieť byť rozhodnutý v súlade s pravidlami na ochranu spotrebiteľa,“ povedal Tomáš Borec.

Súkromné rozhodcovské konanie je jedným z alternatívnych riešení sporov mimo systému klasických súdov. Výhodou riešenia sporu pred súkromným arbitrom môže byť najmä to, že spor je rozhodnutý rýchlejšie, v jednej inštancii bez účasti verejnosti.

Nedostatočná regulácia pravidiel súkromnej arbitráže však v minulosti podľa MS SR neraz viedla k poškodzovaniu práv spotrebiteľa, keď spory rozhodovali súkromní arbitri prepojení s pôžičkovými spoločnosťami tak, že nezohľadňovali práva spotrebiteľa. Nová právna úprava má takémuto konaniu predísť.

Arbitri budú podliehať Ministerstvu spravodlivosti

Okrem toho, že súdy budú licencované, súkromní arbitri budú podliehať disciplinárnej zodpovednosti Ministerstva spravodlivosti SR a budú musieť spĺňať prísnejšie kvalifikačné predpoklady. Dôležitou zmenou je tiež to, že každá rozhodcovská zmluva bude musieť byť uvedená na osobitnej listine a spotrebiteľ bude musieť byť vo viacerých štádiách konania poučovaný o možnosti obrátiť sa so žalobou na všeobecný súd. 

Ochrana spotrebiteľa sa zvýši aj po vydaní spotrebiteľského rozhodcovského rozsudku pri jeho výkone. Exekučný súd v exekučnom konaní preskúma okrem formálnych záležitostí aj to, či pôvodná spotrebiteľská zmluva bola uzatvorená v súlade s právnymi predpismi, teda napríklad či neobsahuje neprimerane vysokú odplatu. Maximálna výška odplaty v spotrebiteľských zmluvách bola stanovená nedávno prijatým nariadením vlády SR, ktoré nadväzuje na takzvaný protiúžernícky balíček zákonov schválených Národnou radou SR na návrh poslancov Smeru-SD. 

Pravidlá klasickej obchodnej arbitráže ostanú

Ďalšou novinkou pri exekúcii je povinnosť súdu zastaviť výkon rozhodnutia voči spotrebiteľovi, ak by výkon exekúcie bol v rozpore s verejným poriadkom. Odčlenenie pravidiel spotrebiteľského rozhodcovského konania umožní ponechať flexibilné pravidlá pre riešenie klasickej obchodnej arbitráže, čo prispeje k rýchlejšej a efektívnejšej vymožiteľnosti práva medzi podnikateľmi.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Znižovanie nákladov

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X