Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Regulácia v platbách kartou by narušila konkurencieschopnosť

Regulácia v platbách kartou by narušila konkurencieschopnosť
Ilustračné foto: Stock photo
11. júna 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Európska komisia má v pláne predstaviť svoje návrhy zmien v rámci mnohostranných výmenných poplatkov pri platbách kartou, pričom snahou zrejme bude zvýšená regulácia.
 
Ministerstvo financií sa už dávnejšie vyjadrilo, že je proti regulačným zásahom, nakoľko neeviduje v tejto oblasti v rámci SR žiadne problémy, pričom upozornilo na možné riziká narušenia súťaže.
 

Živnostníci su proti sprísňovaniu podmienok platieb kartou

Toto stanovisko rezortu podporuje aj Slovenský živnostenský zväz. „Nadmerná regulácia bude mať v konečnom dôsledku negatívne dopady na konkurencieschopnosť nielen slovenských podnikateľov,“ povedala generálna sekretárka zväzu Viola Kromerová.
 
Pokiaľ zákazník použije pri nákupe kartu, obchodník musí z transakcie odviesť svojej banke poplatok a tato musí časť odviesť banke zákazníka, ktorý platil kartou. Ambíciou únie bolo tieto poplatky znížiť, prípadne možno aj zrušiť.
 

Trh je lepší, ako bruselskí úradníci

Ako povedal výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina, platba kartou je transakcia, ktorá niečo stojí. Cena transakcie sa tvorí v konkurenčnom prostredí a podľa Kičinu existuje dostatočná konkurencia v oblasti platieb, aby zabezpečila optimálne ceny transakcií. „Žiadny tím bruselských úradníkov nikdy nevypočíta lepšie ceny za transakcie uskutočnené platobnou kartou, než ako ich určuje trh,“ povedal Kičina. 
 
Ako povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda Maroš Ovčarik, určitá miera poplatku je opodstatnená. Čím budú tieto poplatky pre obchodníkov nižšie, obchodníci budú mať väčší záujem o platby kartou.
 

Poplatky musia byť vyvážené

Dôležité je podľa Ovčarika nájsť rozumnú mieru aj pre banky, aby sa nestalo, že platby kartou sa pre nich stanú nezaujímavé. Ak by Európska komisia poplatky za platby kartou aj úplne zakázala, neznamená to, že by banky vykonávali tieto transakcie zdarma.
 
Podľa Kičinu je prirodzené, že by hľadali spôsob, ako svoje náklady súvisiace s kartovými platbami vykryť. Ak sa poplatky začnú umelo znižovať, môže to mať podľa Kičinu negatívny dopad na inovácie v oblasti kartových platieb a je možné, že sa zvýši cena iných bankových služieb, napríklad cena za vydanie platobnej karty. 
 

Vyššie poplatky odrádzajú klientov

Z pohľadu obchodníkov nové opatrenia povedú podľa Kromerovej k poklesu tržieb, a teda k nižším ziskom, zníženiu podnikateľských príležitostí a v konečnom dôsledku k strate konkurencieschopnosti, ktorá je nevyhnutná pre hospodársky rast každej ekonomiky.
 
Skúsenosti iných krajín, ako Španielsko, USA a Austrália, jednoznačne podľa nej preukázali, že takéto opatrenia viedli k zvýšeniu poplatkov za používanie platobných kariet s negatívnym dopadom na spotrebiteľov, pre ktorých sa platba kartou stala drahším a paradoxne menej atraktívnym spôsobom platby.
 

 
 
Pritom hotovostné platby sú drahšie ako platby kartami približne o 8 až 10 eur. „Aj to je jeden z dôvodov, prečo Slovensko, ale aj mnoho ďalších krajín v rámci boja proti šedej ekonomike, ktorá preukázateľne narastá s objemom hotovostných platieb, pristúpili k legislatívnemu obmedzeniu hotovostných platieb,“ povedala Kromerová. 
 

Analytik odporúča vynechať z vyšších platieb občanov

„Správnou cestou k lepším cenám za platby kartou je posilňovanie konkurencie, nie regulácia,“ skonštatoval Kičina. Dobré by podľa Ovčarika bolo, aby neupravovali napríklad poplatky za samotné platby kartou pre občanov.
 
Poplatok za platbu kartou je v súčasnosti v bankách pre bežných ľudí priemerne vo výške 0,15 eur za platbu. Väčšina balíkov, ktoré banky ponúkajú, má vo svojom zložení zahrnutý neobmedzený počet platieb kartou, takže klientov takéto platby nestoja nič.
 
„Bolo by dobré, aby to takto zostalo a aby ľudia neboli demotivovaní využívať platby kartou kvôli poplatkom. To sa týka napríklad aj poplatkov za vydávanie kariet, prípadne ďalších poplatkov spojených s používaním kariet,“ uzavrel Ovčarik.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Znižovanie nákladov

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X