Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Vláda pripravila bič na nebankovky

Vláda pripravila bič na nebankovky
Fotobanka Pixmac
9. januára 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Nová koncepcia sa zameriava aj na zriadenie jednotného kontaktného miesta, kde sa majú riešiť všetky podnety klientov proti poskytovateľom finančných služieb pre celý finančný trh vrátane lízingoviek a nebankoviek. 

Finančné prostriedky budú môcť požičiavať iba licencované subjekty

Právomoci centrálnej banky pri dohľade na finančnom trhu sa majú rozšíriť. Vyplýva to z koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorú schválila vláda. Cieľom tohto dokumentu má byť vytvorenie uceleného systému nástrojov a opatrení, aby klienti finančných inštitúcií mohli účinnejšie presadzovať svoje práva a najmä sa brániť v prípade neseriózneho správania sa zo strany finančných inštitúcií, tvrdí rezort financií. 
 
Centrálna banka by tak v budúcnosti mala dohliadať všetky licencované subjekty, teda nie len v súčasnosti dohliadané subjekty finančného trhu. Finančné prostriedky pritom podľa ministerstva financií budú môcť požičiavať iba licencované subjekty, ktoré tak budú podnikať pod dohľadom Národnej banky Slovenska (NBS). 
 

 
Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že cieľom iniciatívy je vysporiadať sa s nekalo podnikajúcimi nebankovými subjektmi prostredníctvom návrhu na licencovanie, ako aj kontrolovanie týchto subjektov zo strany NBS. „Našim cieľom je, aby v tejto oblasti nemohli podnikať spoločnosti, ktoré porušujú zákon, správajú sa úžernícky a vážne poškodzujú spotrebiteľov,“ uviedol pri predkladaní koncepcie do pripomienkového konania. 
 
Koncepcia sa zameriava aj na zriadenie jednotného kontaktného miesta, kde sa majú riešiť všetky podnety klientov proti poskytovateľom finančných služieb pre celý finančný trh vrátane lízingoviek a nebankoviek. Úlohou koncepcie je aj zlepšenie mimosúdneho riešenia sporov medzi finančnými inštitúciami a ich klientmi. Ide o zlepšenie fungovania systému nezávislých a nestranných rozhodcovských súdov. 
 

Koncepcia sa zameriava aj na finančné vzdelávanie ľudí

Rezort financií tvrdí, že v tejto oblasti chce spolupracovať so spotrebiteľskými združeniami, dôchodcovskými organizáciami a školami, ako aj vytvoriť funkčný a účinný systém združení na ochranu spotrebiteľa. Väčšina týchto opatrení by sa pritom mala stať realitou po roku 2015. Niektoré zmeny sú plánované až po roku 2016 či 2017. 
 
Národná banka Slovenska podľa guvernéra Jozefa Makúcha vníma koncepciu ako strategický materiál aj vzhľadom na skutočnosť, že tento problém sa rieši už 12 rokov. Ako upozornil po stredajšom rokovaní vlády, centrálna bank už úlohu jednotného kontaktného miesta vykonáva od polovice minulého roka. Ďalšie kroky sa majú v centrálnej banke realizovať do začiatku roka 2016. „Druhá vec je prevzatie inšpekčnej činnosti nad dohliadanými subjektmi. Tretia vec, ktorá je systémov najzávažnejšia a najnovšia, je otázka licencovania, regulovania a dohliadania v súčasnosti neregulovaných spoločností na finančnom trhu,“ povedal novinárom Makúch. 
 
Guvernér centrálnej banky pritom očakáva, že skompletizovanie týchto krokov povedie na finančnom trhu k podobným čistkám, aké nastali pri upratovaní na kapitálovom trhu pred ôsmimi rokmi. Že to trh vyčistí, verí aj minister financií Peter Kažimír. „Bude to revolučná zmena. Už dnes sa dá povedať, že to bude bič na nebankové subjekty, pretože dá sa predpokladať, že nie všetky prejdú týmto procesom,“ upozornil Kažimír.
 

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako investovať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X