Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Hranica príjmov, od ktorej musí byť SZČO v roku 2011 povinne poistená

SITA
11. apríla 2011 Tlačiť

Prihlasovacia povinnosť voči Sociálnej poisťovni nevzniká hneď pri začatí podnikateľskej činnosti samostatne zárobkovo činnej osoby. K tejto povinnosti dochádza až pri dosiahnutí určitej hranice príjmov, pričom zároveň dochádza aj k povinnosti nemocenského a dôchodkového poistenia.

 

Vznik povinného sociálneho poistenia SZČO od výšky príjmu 3948,72 €

Vzniku a zánik povinného sociálneho poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby nastáva k 1. júlu, resp. k 1. októbru kalendárneho roka a k 30. júnu, resp. k 30. septembru kalendárneho roka. Hranica príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti rozhodujúca pre vznik, zánik alebo trvanie povinného poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby k 30. júnu 2011 alebo 1. júlu 2011, resp. 30. septembru 2011 alebo 1. októbru 2011 bude vo výške 3 948,72 €.

 

To znamená, že ak SZČO nedosiahla za rok 2010 príjem vo výške 3948,72 € nemá povinnosť platiť nemocenské a dôchodkové poistné. Táto osoba sa však môže poistiť dobrovoľne.

 

Povinné poistenie samostatne zárobkovo činných osôb zaniká:

  • dňom, od ktorého už nie sú oprávnené na výkon alebo prevádzkovanie činnosti
  • dňom zrušenia registrácie podľa zákona o správe daní a poplatkov,  ak nemá oprávnenie na výkon činnosti, zrušením DIČ

 

Poistenie môže samostatne zárobkovo činnej osobe vzniknúť k 1. júlu alebo k 1. októbru kalendárneho roka, alebo dňom opätovného nadobudnutia statusu samostatne zárobkovo činnej osoby, v prípade, ak k predchádzajúcemu 1. júlu alebo 1. októbru jej príjem zo samostatnej zárobkovej činnosti bol za predchádzajúci rok vyšší ako zákonom stanovená hranica.

 

POZOR! Samostatne zárobkovo činná osoba je povinná prihlásiť sa na povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby do ôsmich dní od vzniku týchto poistení.

 

Prerušenie povinného sociálneho poistenia

V roku 2011 vstúpila do platnosti novela, podľa ktorej môže samostatne zárobkovo činná osoba svoje povinné poistenie prerušiť v období, v ktorom má pozastavené prevádzkovanie živnosti alebo svojej činnosti. Do roku 2011 pri pozastavení živnosti došlo k zániku povinného poistenia. Prerušenie povinného poistenia je samostatne zárobkovo činná osoba povinná oznámiť Sociálnej poisťovni do 30 dní od pozastavenia jej činnosti.Podľa doby trvania prerušenia povinného nemocenského a dôchodkového poistenia je možné rozdeliť oznamovaciu povinnosť samostatne zárobkovo činnej osoby na dva prípady:

 

  • ak prerušenie povinného poistenia trvá počas jedného obdobia trvania poistenia (1. júl až 30. jún nasledujúceho kalendárneho roka). Po ukončení prerušenia povinného poistenia sa samostatne zárobkovo činná osoba neprihlasuje znovu na povinné nemocenské a dôchodkové poistenie, ale je povinná do Sociálnej poisťovne oznámiť len začiatok a ukončenie prerušenia jej povinného poistenia.
  • ak prerušenie povinného poistenia trvá viac ako jedno obdobie trvania poistenia. V tomto prípade je samostatne zárobkovo činná osoba povinná sa po ukončení prerušenia povinného poistenia znovu prihlásiť na povinné nemocenské a dôchodkové poistenie. Povinné poistenie vzniká v deň nasledujúci po poslednom dni trvania prerušenia povinného poistenia. To znamená, že samostatne zárobkovo činná osoba je povinná oznámiť ukončenie prerušenia povinného nemocenského a povinného dôchodkového poistenia a prihlásiť sa na povinné poistenie.
  • ak prerušenie povinného poistenia trvá a k 30. júnu kalendárneho roka jej povinnosť poistenia vyplývajúca z dosiahnutých príjmov zaniká. Vtedy je samostatne zárobkovo činná osoba povinná oznámiť Sociálnej poisťovni ukončenie prerušenia povinného poistenia a odhlásiť sa z povinného nemocenského a povinného dôchodkového poistenia k 30. júnu kalendárneho roka.

 

Zmeny v podávaní výpisu z daňového priznania

Od 1.1. 2011 platí novela zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša zmeny aj v podávaní výpisu z daňového priznania. Samostatne zárobkovo činná osoba nie je od 1.1.2011 povinná podať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne do 30. júna výpis z daňového priznania za rok 2010 ani výpis z opravného daňového priznania za rok 2010, pretože údaje o príjmoch za rok 2010, ktoré SZČO dosiahla, oznámi Sociálnej poisťovni Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky.

 

Z toho dôvodu Sociálna poisťovňa neuverejňuje na svojej stránke formulár pre výpis z daňového priznania za rok 2010.

 

Avšak, ak SZČO vznikne práve k 1. júlu 2011 alebo k 1. októbru 2011 povinnosť platiť sociálne poistenie a predtým SZČO nebola povinne poistenou osobou, musí podať k 30.6. alebo k 30.10. prihlášku na povinné poistenie.

 

Ak SZČO nedosiahne za rok 2010 príjmy vo výške 3948,72€ a predtým bola SZČO povinne poistenou osobou, podáva SZČO sama do Sociálnej poisťovne do 30.6. alebo do 30.10. odhlášku z povinného sociálneho poistenia.

 

ph

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do sociálnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X