Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Štát pritvrdzuje v boji proti nekalým obchodným praktikám

Štát pritvrdzuje v boji proti nekalým obchodným praktikám
Fotobanka Pixmac
23. júla 2014 Zdroj Podnikam.SK, MG Tlačiť

Podľa návrhu každý, kto si v obchodnom vzťahu dohodne, alebo uplatní vo svoj prospech neprimeranú podmienku, dostane od ministerstva pokutu od 10 tisíc eur až do troch miliónov eur. 

Sankcie sa majú zdesaťnásobiť

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV) sa opätovne púšťa do boja proti neprimeraným podmienkam v obchodných vzťahoch. Prax ako aj samotné kontroly totižto ukázali, že dotknuté subjekty platný zákon obchádzajú, a to pre rôzne právne interpretácie. Rezort chce preto precizovať legislatívu a zároveň sprísniť sankcie. Podľa návrhu každý, kto si v obchodnom vzťahu dohodne, alebo uplatní vo svoj prospech neprimeranú podmienku, dostane od ministerstva pokutu od 10 tisíc eur až do troch miliónov eur. Oproti súčasnému stavu tak ide o desaťnásobné zvýšenie. Ako rezort uvádza v návrhu novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, platná výška pokút neodrádza obchodné reťazce od nekalých obchodných praktík.

Rezort poukazuje na to, že zneužívanie ekonomickej sily zo strany obchodu výrazne deformuje dodávateľský potravinový reťazec a predstavuje vážne riziko z pohľadu potravinovej suverenity Slovenska. „Zneužívanie ekonomickej sily sa prejavuje najmä vyžadovaním alebo uplatňovaním jednostranne výhodných obchodných podmienok, a to najčastejšie formou rôznych peňažných alebo nepeňažných plnení dodávateľa voči odberateľovi, za ktoré dodávateľ nedostáva od odberateľa žiadnu alebo relevantnú a primeranú protihodnotu,“ konštatuje MPaRV v odôvodnení. 

Rezort sa rozhodol najnovšie stanoviť, že akékoľvek plnenie zo strany dodávateľa môže byť maximálne vo výške šesť percent z jeho ročných tržieb. Z legislatívy by sa tak vypustil taxatívny zoznam plnení, ktoré keď v súčte prekročia tri percentá z ročných tržieb dodávateľa, sú považované za neprimeranú podmienku. Zvýšenie limitu z troch na šesť percent odôvodňuje rezort tým, že súčasná legislatíva umožňuje odberateľovi žiadať od dodávateľa plnenie za využitie distribúcie, novým návrhom by sa však premietlo do toho limitu. 

Návrh zároveň stanovuje poriadkové pokuty za marenie kontroly až do výšky 100 tisíc eur. O nekalých praktikách sa hovorí aj na úrovni Európskej únie. Niektoré subjekty volajú po spoločnej legislatívnej úprave. Za jednotnú úpravu je aj MPaRV, podľa ktorého sa tak vytvorí efektívnejší rámec na elimináciu takýchto praktík na národnej i európskej úrovni. Účinnosť novely, ktorá je aktuálne v pripomienkovom konaní, sa predpokladá od začiatku budúceho roka.

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Marketing

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X