Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zápis zmeny obchodného mena spoločnosti

Zápis zmeny obchodného mena spoločnosti
Fotobanka Pixmac
18. februára 2013 Tlačiť
Po návodoch ako rozšíriť predmety podnikania  alebo ako zmeniť sídlo spoločnosti prinášame praktické rady, ako postupovať pri zmene obchodného mena firmy.
Plánované meno spoločnosti je najprv potrebné si preveriť vo viacerých registroch.

Parazitovanie na známej značke väčšinou znamená problémy

Pri výbere názvu obchodného mena je dôležitých niekoľko faktorov. Medzi nimi najmä kontrola znenia nového obchodného mena. Nové obchodné meno totiž nesmie byť už zapísané v obchodnom registri. Vylučuje sa tým dualizmus totožného mena.

Znenie nového obchodného mena nemôže vyvolávať nebezpečenstvo zámeny, resp. podnikateľ jeho názvom nemôže „paratizovať“ na  povesti, dobrom mene, podnikaní, ochrannej známke iného podnikateľa. V tejto súvislosti je dobré si prezrieť register ochranných známok vedený Úradom priemyselného vlastníctva.
Mohla by nastať situácia, kedy obchodný register napríklad zapíše obchodné meno v znení: Coca – Cola SK s.r.o., alebo Google SK s.r.o., nakoľko obchodný register skúma len totožnosť obchodného mena, a teda či nie je predmetné meno už zapísané v obchodnom registri. Neskúma a nezaoberá sa (ani sa nemôže) otázkou možného vyvolania nebezpečenstva zámeny, resp. parazitovania.

Značka môže byť chránená na viacerých úrovniach

Môžete teda dať zapísať do registra obchodné meno s názvom Coca – Cola SK s.r.o. (hoci už je zapísané Coca – Cola Slovakia, s.r.o.), alebo Google SK s.r.o. (hoci už je zapísané Google Slovakia, s. r. o. ), pričom súd do obchodného registra predmetné znenie i zapíše, nakoľko tam nie je totožnosť. Podnikateľ by však v blízkej dobe mohol očakávať od „značkových“ spoločností výzvu na zmenu jeho mena, nakoľko predmetná „značka“ je zapísaná v registri ochranných známok (značka môže byť chránená na európskej, aj globálnej úrovni).
Ak by podnikateľ meno nezmenil, mohol by čeliť žalobám na ochranu mena, „značky“ ( ochrannej známky ), dokonca nekalosúťažného konania, ak by pod zameniteľným obchodným menom podnikal aj v totožnom predmete podnikania s poukazom na všeobecnú skutkovú podstatu § 44 Obchodného zákonníka, prípadne na jeho osobitné skutkové podstaty. Na margo vyššie uvedeného je teda dôležité skúmať aj obchodné meno a jeho znenie, aby sa podnikateľ vyhol zbytočným problémom.
Pre vykonanie zmeny obchodného mena v spoločnosti je nevyhnutné komunikovať s Obchodným registrom príslušného registrového súdu a Správcom dane (Daňovým úradom, ktorý zaregistroval spoločnosť pred daň z príjmov PO, resp. DPH).
Zmenu obchodného mena nemožno v obchodnom registri zapísať pokiaľ nie je v obchodnom registri zapísaná premena vkladov a základného imania na €. V takomto prípade je však možnosť jedným návrhom do obchodného registra dať zapísať zmenu obchodného mena a súčasne aj premenu vkladov a imania na €.

Komunikácia s obchodným registrom

Zmena názvu s.r.o. spoločnosti má presný postup. Dokumenty nevyhnutné na zápis zmeny obchodného mena sro spoločnosti do obchodného registra:
  • zápisnica z valného zhromaždenia, ak v spoločnosti figurujú viacerí spoločníci
  • rozhodnutie, ak v spoločnosti pôsobí jeden spoločník
  • návrh na zápis zmeny obchodného mena spoločnosti do OR
Poplatky spojené so zápisom zmeny obchodného mena s.r.o. do obchodného registra:
  • súdny poplatok vo výške 66,- €
  • notársky poplatok za osvedčenie pravosti podpisu na návrhu cca. 2 €
  • V prípade elektronického návrhu na zápis zmeny obchodného mena s.r.o. do obchodného registra sa kráti súdny poplatok na polovicu, čiže namiesto 66,- € je súdny poplatok iba 33,- €, taktiež postačuje, ak sa listiny nascanujú, teda netreba robiť notársky overené fotokópie ani podpisovať listiny vo viacerých vyhotoveniach.
Po úspešnom vykonaní zmeny obchodného mena v OR získate potvrdenie o vykonaní zápisu zmeny obchodného mena spoločnosti v OR a výpis spoločnosti z OR. Obchodný súd zapíše zmenu obchodného mena s.r.o. do obchodného registra a vydá o tomto zápise potvrdenie do 5 pracovných dní od dňa úhrady súdneho poplatku.

Komunikácia s daňovým úradom

Dokumenty nevyhnutné na ohlásenie zmeny obchodného mena daňovému úradu:
  • potvrdenie o vykonaní zápisu zmeny v OR a výpis spoločnosti z OR, z ktorého vyplýva nové obchodné meno spoločnosti
  • písomné oznámenie o zmene obchodného mena spoločnosti
  • osvedčenie o registrácii spoločnosti k dani z príjmov, resp. DPH
Poplatky súvisiace s ohlásením zmeny obchodného mena spoločnosti na daňovom úrade:
  • bez poplatkov
Daňový úrad vás vyzve na vrátenie osvedčenia o registrácii spoločnosti pre daň z príjmov PO, resp. DPH (ak ste osvedčenie nevrátili už pri ohlásení zmeny sídla) a následne vám vydá nové osvedčenie, na ktorom je zapísané nové obchodné meno spoločnosti.
RADA: Viacero zmien možno dať do obchodného registra zapísať jedným návrhom. Šetríte tak na súdnych poplatkoch, nakoľko platíte súdny poplatok iba za jeden návrh i keď žiadate zapísať do obchodného registra viaceré zmeny. Taktiež viete prostredníctvom jedného návrhu spojiť viaceré zmeny do jedného konania, ktorého výsledkom je jedno rozhodnutie, čím sa zjednoduší a urýchli celý proces.
Autor: Ján Marônek: autor, je vedúcim právneho oddelenia spoločnosti M2 Business s.r.o., zaoberajúcej zápisom zmien do obchodného registra, predajom starších spoločností ako i zakladaním spoločností
Zdroj: Podnikam.SK

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Kúpa s.r.o.

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X