Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Administratívne povinnosti zaťažujú podnikateľov stále viac

Administratívne povinnosti zaťažujú podnikateľov stále viac
Fotobanka Pixmac
12. mája 2014 Zdroj Podnikam.SK, LS Tlačiť

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že podnikateľské prostredie sa oblasti byrokracie zlepšuje.   

Administratíva oberá podnikateľa o čas

Najnovší prieskum OECD v oblasti regulácie trhu zaradil Slovensko na 12. miesto spomedzi 29 sledovaných krajín. „Najvýraznejší posun dosiahlo Slovensko v oblasti prekážok v podnikaní a zaradilo sa tak medzi krajiny s najnižšími obmedzeniami. Zlepšenie ukazovateľa možno pripísať najmä efektívnemu fungovaniu jednotných kontaktných miest a tiež zníženej administratívnej záťaži pre spoločnosti,“ chváli sa ministerstvo hospodárstva na svojom webe. 
 
Podľa Jána Oravca, prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska, je však realita iná. „Slovensko permanentne klesá vo všetkých rebríčkoch, ktoré merajú kvalitu podnikateľského prostredia, vrátane toho najznámejšieho, ktorým je rebríček Svetovej banky Doing Business,“ objasňuje Oravec. Podľa neho je kľúčovým problémom najmä narastanie nákladov, ktoré spôsobujú nedomyslené a ambiciózne rozhodnutia politikov. 
 
„Tieto ambície sa premietajú do legislatívnej smršte, keď parlament prijíma ročne vyše 600 právnych noriem ročne,“ dopĺňa s tým, že tie potom zvyšujú finančné a regulačno-administratívne zaťaženie podnikania. „Klasický príklad je zákon o ochrane osobných údajov z minulého roka,“ vysvetľuje Oravec. 
 

 

Problémom sú štatistiky a výkazy

Samotní podnikatelia poukazujú na problémy s administráciou. „Oberá ma to o čas. Najmä štatistiky, ktoré sú v podstate len odhadmi. Keďže reálne údaje nedokážem vytiahnuť z účtovníctva v tom čase, ako úrady odo mňa vyžadujú,“ hovorí majiteľ cateringovej firmy Peter. 
 
O zhoršovaní podnikateľského prostredia hovoria aj ďalšie podnikateľské združenia. Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) pravidelne monitoruje zmeny v zákonoch. Prieskum poukazuje ako ich dopad podnikatelia hodnotia. Len za posledný štvrťrok 2013 ohodnotili podnikatelia niekoľko zmien:
  • Novela zákona o správnych poplatkoch
  • Novela zákona o účtovníctve
  • Novela zákona o sociálnom poistení 
  • Novela zákona o DPH
  • Novela zákona o dani z príjmov
  • Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní.
 
„Negatívne bolo hodnotené zavedenie elektronického výkazu v rámci novely zákona o DPH, čo prinesie podnikateľom novú administratívnu povinnosť. Výrazne negatívne vnímajú podnikatelia zavedenie daňových licencií a to i napriek zníženiu sadzby korporátnej dane z 23 percent na 22 percent,“ objasňuje výsledky prieskumu aliancia. 
 
Podľa PAS dochádza neustále k zhoršovaniu podnikateľského prostredia, aj keď sa mierne spomalilo. Podnikatelia podľa aliancie negatívne hodnotia aj byrokraciu, prieťahy v konaniach na úradoch a výkazníctvo. Viac informácií o výsledkoch prieskumu PAS nájdete tu
 

 

Administratíva stále rastie

Napriek optimizmu ministerstva aj podľa Združenia mladých podnikateľov Slovenska neustále rastie administratívne zaťaženie. „Je to najmä v dôsledku prijímania opatrení na boj proti daňovým podvodom, ktoré idú často ruka v ruke s plošným nárastom administratívnej záťaže. V ostatných mesiacoch u väčšiny podnikateľov tiež rezonovali byrokratické povinnosti súvisiace so zákonom o ochrane osobných údajov,“ vysvetľuje Ján Solík zo združenia. 
 
Pozitívnou zmenou sú podľa neho opatrenia na úbytok povinností v účtovníctve mikroúčtovných jednotiek. Tieto zmeny sa však týkajú iba malých podnikov, no uvítali by ich aj väčšie podniky. Solík ďalej podotýka, že byrokratické povinnosti, ktoré pramenia z požiadaviek Štatistického úradu, vnímajú podnikatelia dlhodobo ako problém a  výrazné zlepšenie nepociťujú. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Chcem začať podnikaťPodnikam

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

09máj8:30Rast cien stavebných materiálov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X