Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zákonník práce podľa Fica o prácu ľudí neoberá

Zákonník práce podľa Fica o prácu ľudí neoberá
Premiér Robert Fico. Foto: SITA
21. februára 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Zákonník práce a zmeny v daniach podľa premiéra Roberta Fica nemajú vplyv na mieru nezamestnanosti na Slovensku.
 
„Nevidíme absolútne žiadny dôvod na zmenu Zákonníka práce,“ povedal po kontrolnom dni na ministerstve práce a sociálnych vecí.
 

Prioritami vlády v zamestnanosti sú mladí, dlhodobo nezamestnaní a vidiek

Ako ďalej uviedol premiér, nezamestnanosť na Slovensku rastie najmä z dôvodu ekonomickej krízy a straty objednávok. Odmietol preto obvinenia opozičných politikov z toho, že nezamestnanosť rastie pre opatrenia vlády Roberta Fica. „Odmietam politické príživníctvo. Len sa priživujú a nehovoria pravdu,“ uviedol. Podľa Fica je v eurozóne historicky najvyššia miera nezamestnanosti.
 
Upozornil na to, že na Slovensku už bola v minulosti aj vyššia miera nezamestnanosti ako 14,8 % v januári tohto roka. Upriamil pozornosť aj na to, že minulý mesiac prišlo na Slovensku do evidencie nezamestnaných menej ľudí, ako to bolo v januári 2012. Ako pokračoval, susedná Česká republika má v súčasnosti podľa premiéra historicky najvyššiu mieru nezamestnanosti, a pritom nepresadili také zmeny v Zákonníku práce či zmeny v daniach ako na Slovensku. 
 
 

SDKÚ kritizuje zdraženie tvorby pracovných miest

Podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka sa premiér Robert Fico svoju neschopnosť riadiť ekonomiku Slovenska snaží zakryť výhovorkami. „Zavádzanie a tvrdenie o tom, že politika tejto vlády nespôsobuje rast nezamestnanosti, sú úbohými výhovorkami,“ reagoval opozičný poslanec. Fico podľa Kaníka nevie, čo je podpora rastu. Ako príklad uviedol zdraženie tvorby pracovných miest, čo je podľa Kaníka antirastové opatrenie. 
 
„Robert Fico devastuje Slovensko a sám si ani neuvedomuje, aké škody pácha,“ povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Upozornil na to, že Fico sám nikdy nevytvoril žiadne pracovné miesto. Rady nezamestnaných sa podľa neho rozšíria aj následkom novely zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorá má umožniť rozšírenie záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na zamestnávateľov bez ich súhlasu. 
 

Richter sa má zamerať na mladých

Ministra práce Jána Richtera premiér požiadal o to, aby koordinoval politiku zamestnanosti a podporu hospodárskeho rastu v súčinnosti s inými rezortmi. „Sme pripravení predložiť všetky opatrenia, ktoré ministerstvá navrhli počas kontrolných dní ako prorastové opatrenia,“ povedal Fico. Šéf rezortu práce sa má podľa Fica osobitne venovať programom pre mladých ľudí, dlhodobo nezamestnaných a slovenský vidiek. Podľa Fica sa už v rámci výzvy na zamestnávanie mladých ľudí z eurofondov podarilo zamestnať 4 tisíc zo 14 tisíc osôb. „Do pol roka bude celá táto výzva zrealizovaná,“ dodal Fico. 
 
Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v januári 14,80 %, čo v porovnaní s decembrom uplynulého roka predstavuje nárast o 0,36 percentuálneho bodu. Nezamestnanosť je tak najvyššia od mája 2004, kedy dosahovala úroveň 14,47 %. Ako ďalej informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), medziročne nezamestnanosť vzrástla o 1,11 percentuálneho bodu. Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v januári 2013 dosiahol 399 367 osôb. V medzimesačnom porovnaní vzrástol ich počet o 9 256 osôb, medziročne ide o nárast až o 29 419 ľudí.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X