Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Polícia začala v kauze Váhostav trestné stíhanie

31. marca 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Dôvodom je podozrenie z poškodzovanie veriteľa pri reštrukturalizácii.

Váhostav chce spolupracovať s vyšetrovateľmi

Stavebná spoločnosť Váhostav – SK, a.s. (Váhostav), ktorá je v reštrukturalizácii a odpíše si väčšinu svojich dlhov dodávateľom, poskytne orgánom činným v trestnom konaní všetky informácie, ak o ne požiadajú a bude spolupracovať s vyšetrovateľmi. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Váhostavu Tomáš Halán v súvislosti s vyšetrovaním spornej reštrukturalizácie firmy.

Ako ďalej uviedol, od roku 2005, kedy vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic predložil zákon o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý doteraz platí, využilo inštitút reštrukturalizácie vyše päťsto firiem a za posledné tri roky sa do reštrukturalizácie dostala každá siedma stavebná firma. Národná kriminálna agentúra začala v prípade Váhostavu trestné stíhanie vo veci poškodzovania veriteľa. Pre Aktuality.sk to potvrdil riaditeľ agentúry Daniel Goga.

Spoločnosť Druhá strategická, a.s., ktorá je na treťom mieste vo vlastníckej štruktúre Váhostavu, tvrdí, že zahraničné schránkové firmy nie sú spriaznení veritelia Váhostavu. „Potvrdzuje to aj správkyňa, ktorá sa zodpovedá súdu. Nevidíme dôvod na spochybňovanie procesu reštrukturalizácie,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Druhej strategickej Michaela Kováčik Grendelová.

Cez tieto firmy podľa nej zohnal akcionár prostriedky na fungovanie Váhostavu. „V stave, v akom sa spoločnosť nachádzala, nebolo možné zabezpečiť financovanie klasickým bankovým úverom. Váhostav už nedisponoval ďalším majetkom, ktorý by mohol banke slúžiť ako záruka,“ dodala. Spriaznená osoba je podľa zákona blízka osoba fyzickej osoby, ako aj právnická osoba, v ktorej má fyzická osoba alebo blízka osoba fyzickej osoby kvalifikovanú účasť.

Váhostav má z dlhu 104,68 mil. eur dodávateľom splatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. V päťčlennom výbore veriteľov Váhostavu je firma Lomark, s. r. o., ktorej vlastníkom je Oldbury Consultants Limited so sídlom v Londýne.

Váhostav za súčasnej vlády Roberta Fica, ale čiastočne aj za vlády Ivety Radičovej, získal viaceré veľké zákazky, svojim dodávateľom však riadne neplatil. Za spoločnosťou stojí Juraj Široký starší, mediálne označovaný za mecenáša Smeru. Vo Váhostave je podpredsedom predstavenstva, syn Juraj je na čele predstavenstva.

Váhostav = Nový Zéland, Cyprus a Kostarika…

Slovenská pobočka mimovládnej organizácie Transparency International v spolupráci s dátovou firmou Bisnode v uplynulých dňoch odkryla komplikovanú vlastnícku štruktúru Váhostavu. Na konci spletitého reťazca sú neznáme schránkové firmy z Nového Zélandu a Cypru a dokonca päť fyzických osôb z Kostariky.

„Jediným 100-percentným akcionárom spoločnosti Váhostav – SK, a. s. je spoločnosť Finasist,“ uviedol Halán. Odvetil tak na otázku, či sa Váhostav neobáva, že pre nejasnú štruktúru vlastníkov sa nebude môcť uchádzať o verejné zákazky. Novela zákona o verejnom obstarávaní, účinná od 1. marca, má znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi účasť vo verejnom obstarávaní. 

Vo firme Finasist je Široký starší v dozornej rade a Široký mladší predsedom predstavenstva. Tie isté pozície majú aj vo firme Druhá strategická, a.s., ktorá vlastní Finasist. Ďalším domácim článkom reťazca vlastníkov Váhostavu je firma Prvá strategická, a.s. Všetky tieto tri firmy majú rovnaké sídlo v Bratislave.

Na Druhú a Prvú strategickú sú podľa zistení Transparency International a Bisnode napojené firmy z Nového Zélandu Draeger Holdings Co Ltd. a Pakema Holdings Co Ltd. Vlastníkmi prvej z nich sú cyperské schránky Prontoservus Ltd. a Maninteser Co Ltd., v reťazci za druhou sú Havelock Ltd., Torrelaguna Ltd. a päť osôb z Kostariky (Dan Alberto Hidalgo, Jurgen Gustav Nanne, Ignacio Dobles, Carlos Alberto Ayon a Randal Madriz Jimenez).

Druhá strategická má vyše šesťtisíc akcionárov

„Akciové spoločnosti si akcionársku štruktúru nevolia. Akcie spoločností, ktoré sú verejne obchodovateľné, sú voľne prístupné na burze cenných papierov. Spoločnosť má dôvod zisťovať si zoznam akcionárov iba pred valným zhromaždením,“ uviedla Kováčik Grendelová. „Spoločnosť Druhá strategická má vyše šesťtisíc akcionárov a jej zástupcovia neskúmajú ich majetkové pozadie,“ dodala.

Premiér Robert Fico po dlhom mlčaní o Váhostave v piatok vyhlásil, že vláda podporí vyšetrovanie reštrukturalizácie spoločnosti Generálnou prokuratúrou SR. V prípade manažmentu Váhostavu mohlo ísť podľa predsedu vlády o kriminálne správanie sa. O reštrukturalizáciu Váhostavu, ale aj Doprastavu, a.s., ktorý už má tento proces za sebou, sa začala zaujímať aj Národná kriminálna agentúra.

Opozícia a poškodení veritelia Váhostavu považujú reštrukturalizáciu za podvod za asistencie štátu. Opoziční poslanci parlamentu za OĽaNO, NOVA a SaS podali v piatok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v postavení členov štatutárneho orgánu alebo vlastníkov Váhostavu.

Poslanec Daniel Lipšic (NOVA) tvrdí, že problém reštrukturalizácie Váhostavu nie je primárne v zákone, ale v tom, ako sú prihlasované pohľadávky od fiktívnych firiem na Cypre a Belize. Existuje navyše podozrenie, že predstavitelia Váhostavu vedeli v čase, keď podpisovali zmluvy, že nebudú môcť zaplatiť svojim dodávateľom a živnostníkom.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X