Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Štát si zriadi vlastnú vymahačskú agentúru

Štát si zriadi vlastnú vymahačskú agentúru
Foto: FreeDigitalPhotos.net, Pixomar
12. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Rezort financií chce konsolidovať verejné financie aj efektívnejšou správou pohľadávok štátu po lehote splatnosti.
 
Ministerstvo preto pripravilo nový zákon o pohľadávkach štátu, ktorý predložilo do pripomienkového konania, a ktorý by mal účinnosť nadobudnúť od začiatku roku 2014.
 

Pohľadávky štátu sa nebudú premlčiavať

„Návrh zákona má za cieľ zvýšiť mieru úspešnosti uplatňovania a vymáhania pohľadávok vo vlastníctve Slovenskej republiky zjednotením postupov pri uplatňovaní a vymáhaní pohľadávok štátu osobitnou právnickou osobou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu,“ uvádza ministerstvo financií. 
 
Na zefektívnenie stavu a urýchlenie vymáhania pohľadávok štátu pritom rezort navrhuje definovať povinnosti správcov pri vymáhaní pohľadávky štátu tak, aby sa pohľadávka nepremlčala, resp. nezaniklo právo na jej úspešné vymoženie.
 

 
Rovnako chce ministerstvo financií viesť na úrovni jednotlivých správcov osobitnú evidenciu pohľadávok štátu po lehote ich splatnosti. Okrem týchto krokov chce rezort Petra Kažimíra zriadiť aj nový Centrálny register pohľadávok štátu po lehote splatnosti, v ktorom by správcovia zverejňovali dlžníkov s uvedením výšky pohľadávky štátu. „Tento register by bol verejne prístupný a spravovalo by ho MF SR,“ uvádza ministerstvo. 
 

Register za 100 tis. eur

Náklady na vytvorenie registra pohľadávok štátu spolu s hardvérovým vybavením, operačnými a databázovými systémami predpokladá rezort financií vo výške 100 tis. eur bez DPH a náklady na prevádzku a údržbu systému na jeden rok predstavujú zhruba 10 % z tejto sumy. „Z dlhodobého hľadiska by existencia registra mala zabezpečiť zvýšenie príjmov z vymoženia pohľadávok štátu, t.j. z dlhodobého hľadiska sa očakáva pozitívny dopad na štátny rozpočet,“ upozorňuje rezort. 
 
Pripravované zmeny v spravovaní pohľadávok štátu by tak podľa ministerstva financií mali mať pozitívny vplyv na príjmy štátneho rozpočtu. „Špecializovaný subjekt so 100 % majetkovou účasťou štátu bude vymáhať všetky postúpené pohľadávky štátu, ako aj konsolidovať pohľadávky štátu pre správcov. Špecializovaný subjekt je už existujúcou právnickou osobou, t.j. jeho vznik nezakladá žiadne finančné nároky na štátny rozpočet,“ uvádza ministerstvo.
 

Do registra pôjdu aj pohľadávky zo správnych konaní 

Podľa nového zákona by mali byť postupované tie pohľadávky štátu, ktoré vznikli pred 31. decembrom 2012. „Očakáva sa, že bonita a výťažnosť týchto pohľadávok štátu, vzhľadom na ich vek a stav, nepresiahne 1 % z ich nominálnej hodnoty,“ uvádza rezort v pripravenej doložke vplyvov. 
 
Predmetom navrhovanej novej právnej úpravy je správa a vymáhanie ostatných pohľadávok štátu, a to zo zmlúv, zo správneho konania či zo služobného, pracovného alebo obdobného pomeru. Rovnako by sa na základe zákona o pohľadávkach štátu mali spravovať a vymáhať pohľadávky z náhrady škody či bezdôvodného obohatenia.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X