Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Slovak Telekom a jeho materská firma dostali pokutu 38,8 mil. eur

Slovak Telekom a jeho materská firma dostali pokutu 38,8 mil. eur
Ilustračné foto SITA
15. októbra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Deutsche Telekom dostal aj dodatočnú pokutu vo výške 31,1 mil. eur.

Telekom zneužíval dominantné postavenie, tvrdí komisia

Európska komisia (EK) uložila pokutu vo výške 38,84 mil. eur spoločnosti Slovak Telekom (ST), a. s. a jej materskej firme Deutsche Telekom AG za zneužívanie dominantného postavenia na trhu počas viac ako piatich rokov. Ako informovala EK, cieľom bolo vytlačiť z trhu so širokopásmovými službami na Slovensku konkurentov.

EK dospela k záveru, že Slovak Telekom svojim konkurentom odmietol poskytnúť uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu a uplatňoval aj politiku stláčania marže. „Deutsche Telekom ako materská spoločnosť s rozhodným vplyvom je za konanie svojej dcérskej spoločnosti zodpovedný tiež a preto je za pokutu uloženú Slovak Telekomu zodpovedný spoločne a nerozdielne,“ konštatovala EK.

Deutsche Telekom dostal aj dodatočnú pokutu

Podľa zverejnených informácií Deutsche Telekom dostal aj dodatočnú pokutu vo výške 31,1 mil. eur. Cieľom dodatočnej pokuty je podľa EK zabezpečiť dostatočne odrádzajúci účinok a sankcionovať opakované zneužívanie dominantného postavenia vzhľadom na to, že pokuta za stláčanie marže na trhoch so širokopásmovým pripojením v Nemecku mu bola uložená už v roku 2003. Celková pokuta, za ktorú je zodpovedná spoločnosť Deutsche Telekom, je teda 69,91 mil. eur, vrátane 38,84 mil. eur za ktoré sú spoločnosti Deutsche Telekom a Slovak Telekom zodpovedné spoločne a nerozdielne. 

Konkurenciu mali potláčať 5 rokov

„Konanie spoločnosti Slovak Telekom viedlo k poškodeniu spotrebiteľov a narúšalo hospodársku súťaž na trhu so širokopásmovým pripojením na Slovensku počas vyše piatich rokov. Slovak Telekom nielen odmietol poskytnúť uvoľnený prístup k svojmu účastníckemu vedeniu za spravodlivých podmienok, ale uplatňoval aj politiku stláčania marže, čím znemožnil alternatívnym prevádzkovateľom využívať jeho pôvodnú infraštruktúru pre telefónnu sieť ak nechceli vykazovať stratu,“ uviedol podpredseda EK zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže Joaquín Almunia. 

Slovak Telekom mal neoprávnene zatajiť sieťové informácie

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚSR) v júni 2005 nariadil Slovak Telekomu, aby poskytol prístup k účastníckemu vedeniu v rámci svojej pôvodnej telefónnej siete. V auguste 2005 Slovak Telekom zverejnil podmienky, za akých by uvoľnený prístup k svojmu účastníckemu vedeniu umožnil alternatívnym prevádzkovateľom.

„Tieto podmienky boli také, aby sa prístup považoval za neakceptovateľný. Slovak Telekom konkrétne neoprávnene zatajil sieťové informácie nevyhnutné na uvoľnenie prístupu k účastníckemu vedeniu, jednostranne obmedzil rozsah svojej regulačnej povinnosti uvoľniť prístup a stanovil ďalšie nespravodlivé podmienky v súvislosti s každým z krokov potrebných na získanie prístupu,“ vysvetlila EK. 

Alternatívni prevádzkovatelia nemohli reálne vstúpiť na slovenský trh

Slovak Telekom navyše stanovil podľa EK ceny za prístup k svojmu účastníckemu vedeniu a svoje maloobchodné ceny na takej úrovni, ktorá by jeho konkurentov nútila vykazovať straty, keby chceli poskytovať širokopásmové služby retailovým zákazníkom za maloobchodné ceny, ktoré by sa vyrovnali cenám ponúkaným spoločnosťou Slovak Telekom. „Za takýchto podmienok by alternatívni prevádzkovatelia nemohli reálne vstúpiť na slovenský trh. Ak sa alternatívni prevádzkovatelia rozhodli zaviesť svoje vlastné siete, vstup na trh bol obmedzený len na určité geografické oblasti a bol aj oneskorený,“ dodala EK. 

Aktualizácia:

„Rozhodnutie nám ešte nebolo doručené, takže sa v tejto chvíli nedokážeme k nemu detailnejšie vyjadriť. Podľa informácií, ktoré sme v priebehu konania dostali od Európskej komisie, však dnes môžeme ubezpečiť zákazníkov, že aktuálne rozhodnutie Európskej komisie nebude mať negatívny vplyv na kvalitu ani cenu poskytovaných služieb,“ reagoval hovorca pre korporátne záležitosti ST Martin Vidan. 

Spoločnosť Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom AG s podielom 51 % akcií. Slovenská republika zastúpená Ministerstvom hospodárstva SR vlastní 34 % akcií a Fond národného majetku SR 15 % akcií. Skupinu Slovak Telekom tvoria materská spoločnosť Slovak Telekom a jej dcérske spoločnosti Zoznam, Zoznam Mobile, Telekom Sec a PosAm.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X