Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

SDKÚ-DS navrhuje dve novely Zákonníka práce

SDKÚ DS navrhuje dve novely Zákonníka práce
Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Foto: SITA
31. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Poslanci za SDKÚ-DS navrhujú návrat k tomu, aby zamestnávatelia mohli uzatvárať pracovné pomery na určitý čas na najviac tri roky s možnosťou trojnásobného opakovania.
 
Vláda Roberta Fica totiž od začiatku tohto roka obmedzila termínované pracovné pomery na najviac dva roky s tým, že zamestnávateľ môže takýto pracovný pomer predĺžiť či opätovne dohodnúť najviac dvakrát. V piatok to uviedol podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.
 

Počet hodín nadčas chce SDKÚ-DS opäť zvýšiť o 100 hodín

Opozičný návrh novely Zákonníka práce, o ktorom bude rokovať parlament, tiež podľa Štefanca zavádza zrovnoprávnenie zamestnaneckých rád s odbormi a odborovým organizáciám ukladá povinnosť konkrétnejšie preukazovať svoju reprezentatívnosť smerom k zastupovaniu zamestnancov.
 
Navrhovaná novela pracovného kódexu tiež obsahuje flexibilnejšie možnosti dohadovania práce nadčas. „Navrhujeme, aby sa počet hodín nadčas opäť zvýšil o 100 hodín,“ uviedol Štefanec. Uvedením týchto opatrení do praxe SDKÚ-DS očakáva zvýšenie tvorby nových pracovných miest a celkovej zamestnanosti.
 

 

Dôchodkový vek má byť dôvodom pre výpoveď

Parlament bude podľa poslanca SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka rokovať aj o druhom návrhu novely Zákonníka práce, ktorým sa majú zaviesť dve zmeny. Poslanci SDKÚ-DS navrhujú, aby mohol dať zamestnávateľ výpoveď svojmu zamestnancovi aj z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku.
 
„Je to to, čo pán minister Richter pred asi týždňom objavil. Objavil Ameriku, keď povedal, že sa budú zamýšľať nad tým a chcú presadiť, aby pracujúci mohli byť jednoduchšie uvoľňovaní zo zamestnania, aby sme vytvorili priestor pre prijatie nových zamestnancov,“ povedal Kaník. S takýmto návrhom prišla koncom apríla na rokovanie tripartity Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. 
 

Podľa Mihála je návrh zlý

S tým nesúhlasí poslanec Jozef Mihál (SaS). „Čo tí občania, ktorí dosiahli dôchodkový vek a nemajú 15 rokov dôchodkového poistenia?,“ spýtal sa v parlamentnej rozprave exminister práce a sociálnych vecí. Títo ľudia totiž podľa Mihála nespĺňajú podmienky nároku na starobný dôchodok.
 
Návrh SDKÚ-DS preto považuje za vecne zlý. „Dosiahnutie vekovej hranice nemôže byť dôvodom na prepustenie zamestnanca,“ varuje Mihál. Podľa neho by išlo o diskrimináciu na základe veku. „Nevidím problém, aby sme to v druhom čítaní doprecizovali,“ reagoval poslanec Kaník.
 

Odstupné až po piatich rokoch

Druhou navrhovanou zmenou z dielne SDKÚ-DS je posunutie obdobia trvania pracovného pomeru potrebné na vznik nároku na príslušnú výšku odstupného podľa odpracovaných rokov. „Prvá hranica pri nároku na odstupné bude pri zamestnancovi, ktorý vo firme pracuje viac ako päť rokov,“ povedal Kaník. Súčasná vláda pritom od začiatku tohto roka zaviedla nárok na súbeh výpovednej lehoty a odstupného po prepustení zamestnanca, ktorého pracovný pomer trval dlhšie ako dva roky. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X