Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Miera nezamestnanosti v apríli klesla na 14,41 %

Miera nezamestnanosti v apríli klesla na 14,41 %
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas TB k nezamestnanosti na Slovensku. Foto: SITA
20. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v apríli oproti marcu klesla o 0,27 percentuálneho bodu na 14,41 %. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.
 
Ku koncu minulého mesiaca evidovali úrady práce 388 948 nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Medzimesačne ide o pokles o 7,3 tisíc osôb.
 

Celkový počet nezamestnaných bol ku koncu apríla na úrovni 422,1 tisíc

V porovnaní s aprílom minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vzrástla o 1,01 percentuálneho bodu a počet evidovaných nezamestnaných sa zvýšil o 26,8 tisíc. Celkový počet nezamestnaných, vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, bol ku koncu apríla na úrovni 422,1 tisíc. Medzimesačne ide o pokles o 9,3 tisíc osôb.
 

 
Miera nezamestnanosti, ktorá je vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných, v apríli medzimesačne klesla o 0,34 percentuálneho bodu na 15,64 %. V porovnaní s aprílom 2012 však vzrástla o 0,91 percentuálneho bodu. Minister Ján Richter tieto údaje hodnotí ako mierne optimistické. „Rád by som sa dočkal toho, aby sa stav nezamestnanosti na Slovensku dostal pod 14 percent,“ uviedol. 
 
Miera nezamestnanosti podľa Richtera minulý mesiac klesla vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší pokles miery nezamestnanosti zaznamenal banskobystrický kraj. „Zostáva už len prešovský kraj, ktorý má mieru nezamestnanosti nad 20 percent,“ povedal. Zvýšenú pozornosť chce minister práce venovať trom rizikovým skupinám nezamestnaných. Prvou sú podľa neho mladí ľudia do 25 rokov, ktorých je v evidencii úradov práce 76,4 tisíc.
 
Ako druhú rizikovú kategóriu vidí Richter nezamestnaných nad 50 rokov, ktorých je bez práce 99,6 tisíc. Treťou skupinou nezamestnaných, ktorí si podľa ministra vyžadujú vyššiu pozornosť, sú dlhodobo nezamestnaní. Tých je na úradoch práce 233,3 tisíc. „Je to až 55,3 percenta,“ upozornil šéf rezortu práce a sociálnych vecí. 
 

Zníženiu nezamestnanosti pomáhajú sezónne práce

Ako upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová, k poklesu miery nezamestnanosti prispeli najmä sezónne práce v stavebníctve a poľnohospodárstve. „Po očistení o sezónne vplyvy však miera nezamestnanosti opäť vzrástla, podľa nášho sezónneho očistenia na 14,4 %, keď ešte v septembri bola na úrovni 13,6 %,“ uviedla. Miera nezamestnanosti podľa nej výrazne stúpla najmä v závere minulého roku, k čomu prispelo jednak ekonomické spomalenie, ale aj zmeny v Zákonníku práce. Tie spôsobili, že firmy sa poponáhľali s prepúšťaním už pred koncom roka. 
 
„Miera nezamestnanosti meraná podľa úradov práce by mohla aj v nasledujúcich mesiacoch mierne klesnúť, spolu s priaznivejšou sezónnou ponukou práce,“ tvrdí Valachyová. Jej pokles však bude budúci mesiac tlmiť prílev absolventov vysokých škôl na úrady práce. „Miera nezamestnanosti tak ani v lete nemusí poklesnúť pod 14 % a v priemere by mohla dosiahnuť okolo 14,5 %, čo je skoro o percentuálny bod viac ako vlani,“ upozorňuje analytička Slovenskej sporiteľne. Po sezónnom očistení očakáva, že miera nezamestnanosti bude stagnovať, v horšom prípade postupne ďalej rásť, keďže ekonomický rast momentálne nestačí na tvorbu dostatočného počtu pracovných miest. 
 

Automobilky stále ťahajú, treba počkať na dlhodobý trend

Ako uviedol generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota, pokles miery nezamestnanosti je možné pripísať predovšetkým pomerne solídnej kondícii slovenského priemyslu, predovšetkým v sektoroch strojárstvo a automotive. Práve v nich v uplynulých mesiacoch dochádzalo k aspoň miernemu nárastu nových objednávok, kým ostatným sektorom sa darilo menej. „Dobrou správou je, že domáci sektor automotive zatiaľ odoláva nepriaznivej ekonomickej situácii v Európe,“ tvrdí Sirota. Upozornil pritom na to, že miera evidovanej nezamestnanosti je o percentuálny body vyššia než pred rokom. „Ak nezamestnanosť klesne aj v najbližších dvoch, troch mesiacoch, budeme už môcť hovoriť o pozitívnom trende,“ dodal.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

09máj8:30Rast cien stavebných materiálov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X