Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zákon môže zastaviť rozširovanie firiem

Firmy majú výhrady k novele zákona o investičnej pomoci
Fotobanka Pixmac
5. februára 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Americká obchodná komora v SR (AmCham) má výhrady k novele zákona o investičnej pomoci.

 
Komore sa nepozdáva požiadavka nárastu zamestnanosti a objemu výroby o 15 %, nové požiadavky pre centrá strategických služieb a technologické centrá, či obmedzenie možnosti opakovanej investičnej pomoci.
 

Väčšie firmy nemusia splniť na stimuly podmienky

“V poslednom období sú expanzie firiem častejšie ako príchod nových investícií a preto by mali byť prioritou. Viaceré z navrhovaných legislatívnych zmien považujeme pre expandujúce spoločnosti za obmedzujúce,“ uviedla komora. Podľa novely zákona o investičnej pomoci, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli minulý týždeň do druhého čítania, investor, ktorý bude chcieť pracovné miesta len udržať, tak podľa nových pravidiel nebude pri žiadaní štátnej pomoci úspešný.
 
Čistý nárast pracovných miest nesmie byť po novom menší ako 15 % nových pracovných miest z priemeru za posledných dvanásť mesiacov, nesmie však byť menší ako 40 zamestnancov. Etablovaní investori žiadajúci od štátu stimuly budú musieť taktiež rozšíriť výrobu, a to minimálne o 15 % v porovnaní s priemerom za posledné tri finančné roky. “Máme za to, že ide o výrazný nárast, ktorý môže byť najmä pre väčšie spoločnosti ťažko realizovateľný. Týmto opatrením Slovensko prichádza nielen o expanzie firiem, ale aj o technologicky náročné investície, ktoré nevytvárajú nové pracovné miesta,“ uviedla americká komora. 
 
 
 

Zvýšenie vzdelanosti na prekážku

Ministerstvo hospodárstva SR chce sprísniť podmienky na poskytovanie štátnej pomoci v technologických centrách a v centrách strategických služieb. Takíto investori musia zvýšiť vzdelanostnú štruktúru zamestnancov. Z celkového počtu zamestnancov budú po novom v spomínaných centrách tvoriť minimálne 70 % zamestnanci s vysokoškolským vzdelaním. “Cieľom je podpora takých centier, kde sa predpokladá väčšia sofistikovanosť predmetu činnosti a náročnosť na vysokoškolské vzdelanie zamestnancov,“ dodal rezort hospodárstva.
 
“Navrhované radikálne zvýšenie podielu zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním zo súčasných 30 % na 70 % bude pre vznik a rozširovanie centier strategických služieb zásadnou prekážkou. Sprísnenie podmienok určite nenaštartuje momentálny nulový záujem investorov budovať nové technologické centrá, ale bude mať presne opačný efekt,“ dodala komora. 
 

Veľkí investori môžu zaváhať

Novelou zákona sa podľa americkej komory sprísňujú podmienky pre poskytnutie investičnej pomoci firmám, ktoré plánujú na Slovensku expandovať. “Pripravovaná novelizácia na jednej strane núti expandujúce projekty uchádzať sa iba o úľavu na dani a na strane druhej podmienky na jej čerpanie výrazne sprísňuje,“ konštatovala obchodná komora. Podľa nej bude mať Slovensko kvôli sprísneniu podmienok pre expandujúce firmy ťažkosti v boji o veľké investície, kedy sa o umiestnení projektu rozhoduje medzi viacerými etablovanými závodmi konkrétnej spoločnosti v rôznych krajinách. 
 
Americká obchodná komora zastupuje viac ako 300 slovenských, amerických a iných zahraničných spoločností podnikajúcich na Slovensku. Tieto firmy vytvárajú približne 20 percent slovenského hrubého domáceho produktu.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X