Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zdravotné odvody pri zrušení spoločnosti

Povinnosť odviesť zdravotný odvod pri zrušení spoločnosti
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
17. decembra 2013 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Podnikateľovi pri zrušení spoločnosti vzniká okrem iného aj povinnosť úhrady zdravotného odvodu.

Zdravotný odvodu z podielu na likvidačnom zostatku je nejasný

Tak ako podiel na zisku, tak aj vyrovnávací podiel, ako aj podiel na likvidačnom zostatku sú základom pre vyrubenie zdravotného odvodu. Sadzba pre výpočet zdravotného odvodu predstavuje 14% zo základu.

 

Pri likvidácii ide o postup, kedy sa v spoločnosti po jej zrušení musí vysporiadať majetok. Môže ísť o peniaze na účte, prípadne aj v pokladni. Ale taktiež môže ísť o majetok, akým môžu byť pohľadávky, nábytok, rôzne hnuteľné veci.

 

 

Likvidačný zostatok

Zostávajúci majetok v spoločnosti po jej zrušení a ukončení likvidácie predstavuje tzv. likvidačný zostatok.  Spoločníci/majitelia si delia predmetný likvidačný zostatok spravidla podľa výšky svojich obchodných podielov v spoločnosti.

 

V prípade, ak predmetný majetok predstavujú len zostatky na účte, resp. v pokladni, čiže ide o peniaze, tak nie je problém vyčísliť výšku zdravotného odvodu. Ten predstavuje 14% z podielu majiteľa na likvidačnom zostatku.

 

Problém môže nastať, ak v spoločnosti ostali napríklad hnuteľné veci (nábytok, počítač) ale aj nehnuteľnosti ako napríklad pozemky. Obchodný zákonník neprikazuje likvidátorovi predmetné veci speňažiť, čiže transformovať na „peniaze“. V tejto otázke je zákon „slepý a hluchý“.

 

 

Naloženie s likvidačným zostatkom

Ak teda ostali v spoločnosti dve stoličky (síce odpísané, ale nevyradené z majetku), tak otázkou je, či likvidátor môže predmetné stoličky rozdeliť medzi dvoch spoločníkov s rovnakým podielom v spoločnosti. Ak áno, tak spoločníkom nevznikne základ na zdravotný odvod. Opačnou situáciou by bol prípad, keby likvidátor mal povinnosť predmetný majetok (stoličky) predať, pričom získané peniaze sa logicky stávajú už základom pre výpočet zdravotného odvodu.

 

To platí napríklad v českej právnej úprave, kde má likvidátor priamo v zákone výslovne uvedenú povinnosť k predaju likvidačného zostatku. Náš zákon o predmetnej povinnosti „mlčí“.

 

Nešťastné riešenie

Samotné zavedenie zdravotného odvodu z podielu na likvidačnom zostatku nepovažujem osobne za logické a šťastné riešenie. Pri založení kapitálovej spoločnosti predsa jej spoločník „oddelil“ svoje súkromné peniaze a vložil ich do spoločnosti ako vklad na rozbeh podnikania.

 

Ak predmetná spoločnosť nevykonávala činnosť, tak prečo by predmetný vklad, ktorý by pri jej zrušení predstavoval likvidačný zostatok, mal podliehať zdravotnému odvodu ? Posledná „spŕška“ noviel zákonov tak stavia podnikateľa do neľahkej situácie.

 

Žiaľ mnohí podnikatelia si ani neuvedomujú, aké majú povinnosti, nakoľko strácajú prehľad v predmetnej právnej úprave. Osobne si myslím, že ten začínajú strácať aj samotní politici, ale i právnici a účtovníci.

 

Autor: JUDr. Ján Marônek, spolumajiteľ M2 Business s.r.o., zaoberajúcej sa akvizíciami, zakladaním a predajom, rušením a správou obchodných spoločností

 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do zdravotnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X