Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Mihál upozornil na dieru v zákone o zdravotnom poistení

Mihál upozornil na dieru v zákone o zdravotnom poistení
Foto: SITA
15. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
V zákone o zdravotnom poistení, ktorého novela je na programe aktuálnej schôdzi Národnej rady SR, chýba možnosť dodatočného ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie. Upozornil na to poslanec za SaS Jozef Mihál.
 
Za „pikantné“ považuje to, že v pôvodnom návrhu ministerstva zdravotníctva bolo aj zavedenie dodatočného ročného zúčtovania, ktoré sa zo zákona vypustilo v roku 2012.
 

Špekulovaním sa dajú znížiť zdravotné odvody

Rezort zdravotníctva však akceptoval pripomienku zdravotnej poisťovne Dôvera a diera v zákone tak zostala. Podľa neho to dáva na jednej strane priestor špekulantom, na druhej strane prináša veľkú nespravodlivosť pre tých, ktorý pochybili neúmyselne.
 
Ako vysvetlil, zdravotná poisťovňa vyrubuje výšku zdravotných odvodov na základe daňového priznania, ktoré je v prípade pochybenia možné opraviť podaním dodatočného daňového priznania. Ak daňovník zaplatil daň vyššiu ako mal, preplatok mu daňový úrad vráti. „Avšak medzi tým mu zdravotná poisťovňa na základe pôvodného daňového priznania urobila ročné zúčtovanie a vyrobila nedoplatok na zdravotnom poistení, ktorý musel zaplatiť. A to že on podá dodatočné daňové priznanie, čím si zníži svoju povinnosť, na to už zdravotná poisťovňa reagovať nebude,“ vysvetľuje Mihál. 
 

 
Kým preplatok na dani daňový úrad osobe vráti, preplatok na zdravotnom poistený už neuvidí. „To je brutálne nespravodlivé,“ povedal Mihál. Upozorňuje na to, že sa môžu nájsť aj špekulanti, ktorí takúto dieru v zákone zneužijú a úmyselne neuvedú do daňového priznania všetky svoje príjmy alebo nadhodnotia svoje výdavky, dôsledkom čoho sa im vypočíta nízke zdravotné poistenie. „Následne na jeseň podá špekulant dodatočné daňové priznane, aby chybu opravil a uvedie správne údaje. Daň doplatí, ale vtip je v tom, že zdravotná poisťovňa už nemá inštitút na to, aby mu na základe dodatočného daňového priznania zvýšila vyrubené poistné,“ skonštatoval Mihál. 
 

Retroaktivita pri platení zdravotných odvodov z dividend

Predseda SaS Richard Sulík poukázal na to, že vláda Roberta Fica zavádza retroaktivitu pri platení zdravotných odvodov z dividend. Horná hranica sumy dividend, z ktorej sa majú platiť zdravotné odvody, sa podľa neho spätne zvyšuje z 36-násobku priemernej mzdy na 60-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Táto vyššia hranica sa totiž bude týkať aj dividend, ktoré vznikli v roku 2012, avšak vyplatené budú až v tomto roku. „Je to úplne jasná retroaktivita a nedá sa do nazvať inak ako právny suterén,“ povedal. Maximálne možné zaťaženie dividend odvodmi navyše podľa Sulíka dosahuje až 2 640 eur. 
 
Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie sa zaviedlo v roku 2006. Spočiatku si ho robili sami poistenci s tým, že mali možnosť pri pochybení podať aj dodatočné ročné zúčtovanie. Od roku 2012, kedy začali toto zúčtovanie vykonávať za poistencov zdravotné poisťovne, inštitút dodatočného ročného zúčtovania vypadol.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do zdravotnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X