Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Asociácia nemocníc odporúča vypovedať zmluvy s poisťovňou Union

Asociácia nemocníc odporúča vypovedať zmluvy s poisťovňou Union
30. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporúča svojim 57 nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam, aby k 1. júnu vypovedali zmluvy so zdravotnou poisťovňou Union.
 
„Tri mesiace rokujeme so zdravotnou poisťovňou Union s cieľom upraviť ceny za ukončené hospitalizácie. Aby tie ceny boli porovnateľné s ďalšími dvomi zdravotnými poisťovňami. Včera sme dostali stanovisko zdravotnej poisťovne Union, že budú individuálne rokovať s jednotlivými nemocnicami. Toto asociáciu a členské nemocnice neuspokojilo a preto sme odporučili tento krok,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. 
 

Zvýšenie platov zdravotníkom by podľa asociácie znamenalo kolaps nemocníc

Asociácia podľa Petka žiadala od poisťovne Union zvýšenie cien za ukončené hospitalizácie o 5 až 10, v priemere o 7 percent, pričom vychádzala z cien ostatných zdravotných poisťovní. Napriek odporúčaniu asociácie, každá z 57 členských nemocníc sa môže individuálne rozhodnúť, či zmluvu s Unionom vypovie.
 
„V prípade, že vypovie, beží tri mesiace výpovedná lehota a čo bude v septembri a októbri, to dnes ťažko predpokladať. Počas výpovednej lehoty nemocnice zabezpečia štandardnú zdravotnú starostlivosť, odkladnú aj neodkladnú. V prípade, že by došlo k stavu, že nemocnice prejdú do nezmluvného vzťahu, poskytovali by pacientom zdravotnej poisťovne Union len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Čiže o všetkých akútnych pacientov by bolo postarané a pri odkladných veciach by muselo nastať iné riešenie v zmysle zákona,“ dodal Petko. 
 

 
 
Zhromaždenie členov ANS vo štvrtok v Martine zamietlo aj dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktorý navrhol Slovenský odborový zväz a ktorý mal navýšiť platy všetkých pracovníkov nemocníc o 15 %.
 
„My sme podobný dodatok, ktorý hovorí o navýšení platov všetkých pracovníkov o päť percent, okrem lekárov a sestier, ktorí mali už zvýšené platy v zmysle zákonov, podpísali so Slovenským odborovým zväzom v marci a ten platí do konca marca 2014. Pred dvoma alebo troma týždňami nám bez akýchkoľvek predošlých konzultácií prišiel nový návrh dodatku, že žiadajú o ďalšie zvýšenie platov pre všetkých pracovníkov o 15 percent od 1. júla. To by znamenalo úplný kolaps a krach nemocníc. Zamietli sme ho, lebo máme podpísaný dodatok do konca marca 2014, čiže sme v zmluvnom vzťahu,“ vysvetlil Petko.
 

Union starostlivosť o poistencov zabezpečí

Podľa hovorkyne Union zdravotnej poisťovne Judity Smatanovej, nerozumejú postoju ANS, ktorým asociácia zneistila ich poistencov. „Vzhľadom na skutočnosť, že zmluvy s členskými nemocnicami ANS má Union ZP platné najmenej do konca roka 2013, zdravotná starostlivosť pre našich poistencov je a bude aj naďalej zabezpečená,“ skonštatovala Smatanová s tým, že s nemocnicami budú ešte rokovať. Union podľa hovorkyne malým a stredným nemocniciam združeným v ANS vyšla v ústrety, o čom ich mala informovať v utorok aj listom.
 
Ako Smatanová vysvetlila, asociácia od Union z.p. požadovala upraviť ceny za ukončené hospitalizácie s odvolaním sa na podmienky zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Tá mala predložiť ANS návrh nových zmluvných podmienok, vrátane podmienky, že ak bude mať nemocnica uzatvorenú zmluvu s konkurenčnou zdravotnou poisťovňou s nižšou cenou za ukončenú hospitalizáciu, ako ponúka VšZP, tak štátna poisťovňa uhradí zdravotnú starostlivosť poskytnutú jej poistencovi cenou konkurencie, teda nižšou. Ak by nemocnica nesúhlasila, VšZP zruší zmluvu s oddelením, alebo vypovie zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do zdravotnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X