Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

MF SR pripravilo analýzu zmien platenia DPH. Úhrada DPH až po prijatí platby

MF SR pripravilo analýzu zmien platenia DPH. Úhrada DPH až po prijatí platby
Fotobanka Pixmac
2. decembra 2014 Zdroj Ministerstvo financií SR Tlačiť

Ministerstvo financií SR pripravilo Analýzu zavedenia režimu úhrady DPH po prijatí platby, v ktorej sa zaoberá zavedením možnosti pre malé a stredné podniky uhrádzať DPH až potom, ako prijmú od svojich odberateľov úhradu za dodané tovary a služby. Uplatnenie by teda bolo iné ako doposiaľ, ale pozor – napríklad platba DPH z Číny alebo platba DPH v EÚ tým nie je nijako dotknutá.

Úhrada DPH až po prijatí platby od odberateľa

V súčasnosti totiž aj tie firmy, ktorým ich odberateľ nezaplatí za dodané tovary a služby, musia štátu priznať a uhradiť DPH. Financovanie splatnej dane z vlastných zdrojov môže predstavovať vážny problém a nedostatok týchto zdrojov potom malým a stredným podnikateľom napr. bráni v ďalších investíciách.

„Analýza, ktorú Ministerstvo financií SR predložilo do pripomienkového konania, sa zaoberá možnosťami, ako vznik daňovej povinnosti malých a stredných podnikov naviazať na zaplatenie faktúry od odberateľa,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Keďže DPH je v rámci EÚ harmonizovaná daň, ktorej právnym základom je smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH, MF SR predkladá tri alternatívy, ktoré vymedzuje tento európsky legislatívny priestor.

MF SR analyzuje možné zavedenie identifikovaných alternatív, poukazuje na ich výhody a nevýhody z hľadiska dotknutých subjektov, a aj na dosahy na štátny rozpočet. Analýza sa tiež zaoberá skúsenosťami iných členských štátov. Výsledkom analýzy má byť opatrenie, ktoré je súčasťou vládneho sociálneho balíčka a ktoré bude zamerané na malé a stredné podniky s limitovaným ročným obratom.

Podniky iniciatívu vítajú

Podnikateľské asociácie a zväzy, s ktorými MF SR diskutovalo, túto iniciatívu vítajú. „Systém odvedenia DPH až po prijatí platby vnímam pozitívne, nakoľko v čase zhoršenej platobnej disciplíny pomôže zlepšiť finančnú situáciu v podnikoch, ktoré častokrát nie vlastnou vinou čakajú na úhradu za dodané tovary a poskytnuté služby neprimerane dlho. Nový systém úhrady DPH v menších podnikoch však bude potrebné nastaviť tak, aby nezvýšil celkové administratívne zaťaženie podnikania,“ zhodnotil výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

„Slovenská asociácia malých a stredných podnikov na základe informácií z členskej základne a od malých a stredných podnikov podporuje takýto zámer ministerstva. Preferujeme postoj uskutočňovať platby DPH nie na základe faktúr, ale na základe reálnych platieb za tovary a služby,“ povedal prezident asociácie Vladimír Sirotka.

Pozitívne snahu riešiť túto problematiku hodnotia aj odborníci na oblasť daní. „Platobná (ne)disciplína je problémom v pokrízových rokoch nielen na Slovensku. Aj preto umožňuje smernica EÚ členským štátom zaviesť pre malé a stredné podniky povinnosť odviesť DPH až po prijatí platby od odberateľov. Zavedenie tohto systému na Slovensku určite zlepší platobnú pozíciu malých a stredných podnikov aj napriek tomu, že môže priniesť dodatočné povinnosti evidenčného charakteru,“ zhodnotila Christiana Serugová, managing partner spoločnosti PricewaterhouseCoopers Slovensko.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X