Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Platiteľom DPH ešte pred vydaním osvedčenia k DPH?

Platiteľom DPH ešte pred vydaním osvedčenia k DPH?
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
9. novembra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

V určitých prípadoch si podnikateľ môže zaplatenú DPH na vstupe následne uplatniť prostredníctvom „neskôr“ už existujúcej spoločnosti.

Aj založenie spoločnosti možno považovať za investičný náklad súvisiaci s podnikaním

Pri dobrovoľnej registrácii k DPH sa podnikateľ môže dostať k osvedčeniu o DPH až po mesiacoch. Aj to však nemusí byť také jednoduché, ak daňový úrad napríklad posúdi, že sa v prípade podnikateľa nejedná o zdaniteľnú osobu. V prípade dobrovoľnej registrácie teda nie je právny nárok na vydanie osvedčenia, čo implikuje možnosť žiadosť zamietnuť

Podnikateľ bude musieť predložiť správcovi dane podnikateľský plán (ním musí pred správcom dane obhájiť, že ide o reálny výkon podnikania a teda je zdaniteľnou osobou). Mnoho podnikateľov chce logicky podnikať, napríklad nakupovať tovar, ktorý chce ďalej predávať s maržou už prostredníctvom spoločnosti registrovanej k DPH. 

Podnikateľ sa tak ocitá v situácii „zamotaného kruhu“, nakoľko má spoločnosť, avšak nemá pridelené IČ DPH. Logicky chce preukázať opodstatnenosť a reálnosť svojho podnikania, čo by najlepšie preukázal už samotným nákupom tovaru, avšak ten by kúpil v čase, kedy ešte nemá platné IČ DPH a nemohol by si tak uplatniť zaplatenú DPH na vstupe.

Preto podnikateľ mnohokrát radšej „oželie a stratí“ svoje „prvé“ právo na uplatnenie DPH za účelom svojej úspešnej registrácie k DPH. Takéto chápanie však nie je správne. 

Rozsudok európskeho súdneho dvora

V tejto súvislosti je zaujímavý rozsudok európskeho súdneho dvora vo veci C- 280/10. Predmetom sporu bola DPH, ktorú si odpočítala spoločnosť Trawertyn z nákupu nehnuteľnosti jej spoločníkmi, ako aj služieb založenia spoločnosti notárom. Toto odpočítanie spochybnil poľský daňový úrad s odôvodnením, že nadobúdateľ nehnuteľnosti nebol Trawertyn, ale fyzické osoby, ktoré ju následne vložili do spoločnosti Trawertyn. Faktúra za notárske služby tak podľa úradu bola vystavená pred zápisom Trawertynu do obchodného registra, čiže na meno ešte neexistujúcej spoločnosti. Z rozsudku tak vyplýva, že:

  1. Články 9, 168 a 169 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty sa majú vykladať v tom zmysle, že bránia vnútroštátnej právnej úprave, ktorá neumožňuje ani spoločníkom spoločnosti, ani samotnej spoločnosti uplatniť si právo na odpočet DPH zaplatenej na vstupe za investičné náklady vynaložené týmito spoločníkmi pred založením a registráciou tejto spoločnosti pre potreby a s cieľom vykonávania ekonomickej činnosti prostredníctvom tejto spoločnosti. 
  2. Článok 168 a článok 178 písm. a) smernice 2006/112 sa majú vykladať v tom zmysle, že bránia vnútroštátnej právnej úprave, ktorá v prípade, o aký ide vo veci samej, neumožňuje spoločnosti odpočet dane z pridanej hodnoty zaplatenej na vstupe, pokiaľ faktúra vyhotovená pred registráciou a identifikáciou tejto spoločnosti na účely dane z pridanej hodnoty bola vystavená na meno jej spoločníkov.

Vyššie teda poukazuje na prípad, kedy môže podnikateľ uskutočňovať investičné náklady súvisiace s podnikaním s možnosťou uplatnenia DPH na vstupe, hoci nemá nielenže pridelené IČ DPH, dokonca nemá ešte ani existujúcu spoločnosť, zapísanú v obchodnom registri. Súd teda uprednostnil reálny stav veci pred formálnymi právno – administratívnymi úkonmi (ako je zápis spoločnosti do registra, vydanie osvedčenia). 

 

 

V tejto súvislosti je nevyhnutný i poznatok o tom, že podnikateľ hoci platí za založenie spoločnosti a faktúra je vystavená na jeho meno (nie jeho spoločnosti, ktorá v čase vystavenia faktúry ešte neexistuje a nemá pridelené IČ DPH), tak si môže zaplatenú DPH na vstupe následne uplatniť „neskôr“ prostredníctvom už existujúcej spoločnosti, nakoľko i založenie spoločnosti možno považovať za investičný náklad súvisiaci s podnikaním. 

 

Autor: JUDr. Ján Marônek, vedúci právneho oddelenia M2 Business s.r.o., zaoberajúcej sa akvizíciami, zakladaním, predajom, rušením, likvidáciou a správou obchodných spoločností

 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Podnikam

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X