Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

DPH: Daniarom sa bude posielať zoznam faktúr na vstupe aj na výstupe

DPH: Daniarom sa bude posielať zoznam faktúr na vstupe aj na výstupe
Fotobanka Pixmac
1. mája 2013 Zdroj Podnikam.SK, IT Tlačiť
Ministerstvo financií SR sa aktuálne zaoberá prípravou zavedenia elektronických výkazov DPH. 
 
Zavedenie kontrolného výkazu vychádza z Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016, ktorý vláda schválila v máji 2012.
 

Nový systém má priniesť aj cielenejšie kontroly

V rámci spomínaného opatrenia budú podnikatelia elektronicky zasielať finančnej správe zoznam faktúr tak na vstupe ako aj na výstupe. „Okrem efektívnejšej kontroly to dáva dobrý predpoklad na to, aby podnikatelia v ďalších rokoch nemuseli podávať daňové priznania k DPH, finančná správa to spraví za nich,“ uviedlo ďalej pre Podnikam.SK Ministerstvo financií SR.
 
Do medzirezortného pripomienkového konania by sa predmetná novela zákona o DPH mohla dostať do konca júna. Predpokladaná účinnosť novely je od 1. januára 2014.
 
Nové opatrenie má podľa ministerstva ambíciu byť jedným z najkomplexnejších opatrení boja proti podvodom na dani z pridanej hodnoty. Jeho cieľom je efektívnejší výber daní prostredníctvom analýzy detailných údajov z podnikateľskej sféry v reálnom čase. Nový systém má priniesť aj cielenejšie kontroly. „Pôjde o automatické spracovanie získaných údajov a ich krížovú kontrolu. Malo by to viesť k odhaľovaniu karuselových a reťazových podvodov, či odhaľovaniu iného podvodného pozmeňovania účtovníctva,“ dodalo ďalej ministerstvo.
 

 

Daňovníkov ešte čaká viacero zmien

Vláda už dlhšie avizuje, že sa chce sústrediť na prijatie ďalších opatrení, ktoré by mali prispieť k zníženiu daňových únikov. Súčasný kabinet ešte vlani schválil akčný plán na boj proti daňovým únikom a prvú sériu opatrení uviedol do praxe v októbri 2012. Okrem vyššie spomínanej novely zákona o DPH sa chce ministerstvo financií podľa Petra Kažimíra venovať aj oblasti zrážkovej dane. „Pripravujeme legislatívu, ktorá sa bude venovať zrážkovým daniam v prípade firiem, ktoré posielajú peniaze do daňových rajov, čiže v lete sa dozviete konkrétne návrhy a zasiahneme v tejto oblasti,“ avizoval ešte v marci Kažimír. 
 
Premiér Fico vtedy tiež povedal, že vláda už nechce ísť cestou zvyšovania daní, konkrétne DPH či priamych daní. Jedinou výnimkou je luxusný majetok. „Luxusný majetok môže byť v budúcnosti zdanený viac ako bežný majetok,“ uviedol Fico. Na polovicu roka 2015 vláda plánuje aj spustenie projektu na zjednotenie výberu daní a odvodov UNITAS. 
 
Slovensko je okrem toho podľa premiéra pripravené zúčastniť sa aj celoeurópskej diskusie o zjednocovaní daňového základu. „Je to veľmi účinný nástroj v boji proti daňovým únikom a súčasne je to aj rozhodnutie, ktoré zrovnoprávni členské krajiny, pretože je pravda, že niektoré krajiny sa pustili cestou daňových pretekov a daňového dumpingu,“ vyhlásil premiér.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

09máj8:30Rast cien stavebných materiálov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X