Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Hlasovanie o dani z motorových vozidiel odložili na ďalšiu schôdzu

O dani z motorových vozidiel
Fotobanka Pixmac
23. októbra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Dôvodom odkladu je veľká kritika návrhu.

O dani z motorových vozidiel budú poslanci hlasovať na ďalšej schôdzi

Poslanci NR SR odložili vo štvrtok dopoludnia hlasovanie o návrhu zákona o dani z motorových vozidiel. Hlasovanie o ňom posunuli na ďalšiu schôdzu, ktorá bude v novembri. Návrh sa totiž nevyhol kritike. Šéf SDKÚ-DS a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo pôvodne navrhoval nepokračovať v rokovaní alebo vrátiť návrh na dopracovanie predkladateľovi.

Predkladateľ zákona, minister financií Peter Kažimír, vzhľadom na veľkú vlnu kritiky navrhol odložiť hlasovanie o tomto zákone. Dôvodom bolo aj to, že sa proti prijatiu zákona vyslovilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj mestské zastupiteľstvo Bratislavy. Poslanci návrh na odsunutie hlasovania odsúhlasili.

Vláda berie právo stanovovať daň samospráve, hovorí Frešo

Šéf BSK Pavol Frešo kritizoval najmä skutočnosť, že samosprávam sa odoberá možnosť samostatne rozhodovať v oblasti dane z motorových vozidiel. „Jasným víťazom v tejto chvíli je vláda ako taká, ktorej sa podarilo prvýkrát urobiť decentralizačný krok, že vzala právo stanovovať daň samospráve. To si doteraz nikto netrúfol. Vláde sa posilňuje výrazným spôsobom moc,“ vyhlásil v pléne Národnej rady SR. 

 „Ide o nesystémový návrh. Nerieši dopady, ktoré zo zmien vyplývajú pre Bratislavský samosprávny kraj,“ povedal novinárom bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Upozornil, že vládny návrh zoberie kraju výber dane z motorových vozidiel, siedmim krajom to pomôže, Bratislava však finančne výrazne stratí. 

Igor Hraško z OĽaNO kritizoval najmä nastavenie nového zákona. Ministerstvo financií síce tvrdí že zjednotilo sadzby na doteraz najnižšej úrovni v rámci samosprávnych krajov, podľa Hraška však v medzinárodnom porovnaní budú naši autodopracovia diskriminovaní. Navrhol preto vyššie daňové úľavy pri využívaní novších vozidiel a takisto úpravy v samotných sadzbách dane z motorových vozidiel. 

Poslanci pretláčali aj zmeny v ďalších zákonoch

Pozmeňujúce návrhy majú aj poslanci vládneho Smeru-SD, ktoré sa zákona o dani z motorových vozidiel ani netýkajú. Poslanec Jaroslav Demian svojím návrhom chce upraviť zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Obmedzuje sa ním nákup osobných automobilov v štátnej správe. Podľa tohto návrhu budú môcť organizácie štátnej správy obstarávať osobné automobily len do limitov stanovených nariadením vlády. 

Zákon o dani z motorových vozidiel využil na úpravu úplne iného zákona aj ďalší vládny poslanec Jaroslav Petrák. Predložil totiž pozmeňujúci návrh na úpravu zákona o miestnych daniach, ktorým sa má precizovať oprávnenie správcu dane určovať ročnú sadzbu dane z pozemkov pre poľnohospodárske a lesné pozemky.

Navrhované zmeny v dani z motorových vozidiel

Návrh zákona by mal meniť súčasný systém dane z motorových vozidiel. Daň by tak mala byť podľa rezortu financií spravodlivejšia, ekologickejšia a prehľadnejšia. Sadzby dane chce zjednotiť a mali by tak byť rovnaké pre celé Slovensko. Pri výške sadzieb by mali veľkú úlohu zohrávať najmä ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie. 

Výška sadzieb je stanovená na základe priemerne najnižších sadzieb, ktoré sú v súčasnosti platné na Slovensku. Združenie autodopravcov ČESMAD pozitívne vníma to, že sa zjednotia sadzby a že mnohí dopravcovia si môžu znížiť dane. Takisto vítajú dohodu na tom, že do zákona sú zapracované aj zľavy pre ekologické vozidlá. Po akceptovaní pripomienok autodopravcov boli nastavené na 25 % pri nových vozidlách do veku troch rokov, na 20 % pri tri až šesťročných a 15 % zľavu budú môcť využívať majitelia vozidiel s vekom od šesť do deväť rokov. 

Daň sa podľa návrhu bude aj naďalej dotýkať len motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Zjednotiť by sa mal a zároveň uzákoniť okruh oslobodení od dane. Pôjde napríklad o oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby, alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe. Pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Jaroslava Bašku hovorí o tom, že od platby dane oslobodí aj vozidlá správcu pozemných komunikácií. Návrh zákona o dani z motorových vozidiel by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára budúceho roku. 

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Daň z motorových vozidiel

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X