Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zmeny v elektronickej komunikácii s daniarmi môžu byť v rozpore so zákonom

Zmeny v elektronickej komunikácii s daniarmi môžu byť v rozpore so zákonom
Fotobanka Pixmac
7. decembra 2012 Zdroj Podnikam.SK, IT Tlačiť

Pri migrácii používateľov aplikácie slúžiacej na elektronický zber údajov daňovou správou (EZU) do nového rozhrania eTax/eDane mohlo dôjsť k porušeniu listového tajomstva.

 
Nové prístupové údaje zasielala daňová správa klientom elektronických služieb mailom. Heslá sa menili bez toho, že by to daňovníci zmluvne odsúhlasili.
 

Daniari posielali heslá nezabezpečenými mailami

Na začiatku decembra začala daňová správa presúvať klientov, ktorí využívali aplikáciu EZU na posielanie daňových dokumentov v elektronickej forme, do systému eDane. Automaticky im pritom pre prístup do elektronického systému vygenerovali prístupové kódy, ktoré poslali mailom. Tento postup pritom môže byť podľa niektorých právnikov v rozpore so zákonom. “Postup  Finančného riaditeľstva SR, spočívajúci v tom, že nové ID a nové heslo  bolo zaslané na bežnú  tzv. e- mailovú adresu  daňového subjektu,  môže spôsobiť závažné porušenie listového tajomstva a s tým súvisiacich právnych predpisov,” uvádza sa v právnej analýze, ktorú má redakcia portálu Podnikam.sk k dispozícii. 
 
 
“Pritom   prístupové ID a heslo  je možné v komunikácii s daňovými orgánmi zneužiť  k diskriminácii daňového subjektu a dokonca aj k prípadnému začatiu trestného stíhania daňového subjektu  na základe zneužitia prístupových kódov  neoprávnenou osobou.  Ide teda o nebezpečenstvo veľmi vážneho zásahu do  Ústavou zaručených základných práv občanov,” uvádza sa ďalej v analýze. U prevažnej väčšiny bežných užívateľov navyše nie je  prístup k  mailovej schránke  náležite zabezpečený. To platí najmä u veľkých podnikateľských daňových subjektov, kde je bežné, že prichádzajúce  maily správy triedi podateľňa alebo sekretariát a ďalej ich podľa obsahu rozosiela
 

Problém s ne/vypovedaním dohôd

Aby mohli daňovníci jednoduchý systém EZU na posielanie výkazov a ďalších dokumentov daniarom používať, museli s finančnou správou podpísať dohodu o elektronickom doručovaní, ktorej súčasťou boli aj podmienky, ktoré špecifikovali postup pri vytváraní prístupových údajov. Daňovníci museli ísť osobne na daňový úrad a po overení totožnosti si sami vytvorili heslá. Zmluvu upravujúcu takýto postup však finančná správa nevypovedala.
  
„Akékoľvek zásahy do tejto dohody (napr. jej ukončenie, modifikácia, zmena jej súčastí – nedeliteľných príloh ) musí byť uskutočnená  písomne a to buď formou dohody o ukončení, alebo výpoveďou jednou zo strán,“ uvádza sa ďalej v právnej analýze. To sa však pri presune klientov do systému eDane nestalo.
 

Zbytočný presun?

Systém EZU používalo takmer 100 tis. daňovníkov. Išlo o jednoduchý systém, ktorý pracoval na všetkých operačných systémoch a užívatelia si nemuseli do počítača inštalovať žiadne programy. Finančná správa sa však napriek tomu rozhodla pre zmenu používateľského rozhrania aj systému, za ktorý už zaplatila niekoľko miliónov eur.  Daniari to zdôvodnili tým, že chceli zjednotiť spôsob elektronickej komunikácie a spôsob elektronického podávania dokumentov. Nový spôsob komunikácie má byť jednotný, nediskriminačný, jednoduchší a bezplatný pre všetky subjekty komunikujúce s finančnou správou elektronicky. 
 
Podľa informácií portálu Podnikam.sk však nový systém funguje len na rozhraní Windows, do počítača je potrebné nainštalovať si niekoľko programov a pre klientov s iným operačným systémom nie sú k dispozícii ani všetky tlačivá, ktoré boli dostupné v aplikácii EZU. Tú chceli daniari vypnúť už na začiatku decembra, to však zatiaľ posunuli o mesiac.
 
 

Tvorcovia bránia aplikáciu EZU

Tvorca systému EZU, spoločnosť Factory 4 Solutions (F4S) a.s., je podľa svojho stanoviska z rozhodnutia finančnej správy o zmene systému prekvapená. „Systém EZU bol optimalizovaný na vysokú priepustnosť, ktorá dosiahla vo výkonových testoch špičkovú úroveň 12 miliónov podaní za deň, čím sa malo zabrániť výpadkom a dlhým odozvám v čase špičiek, ktoré boli známe u predchádzajúcich systémoch eTax či eDane. Spoľahlivosť systému potvrdzuje viac ako 10 mesiacov prevádzky bez závažného výpadku a potreby čo len jediného servisného zásahu zo strany F4S, za ktorú prijal vyše 400 000 podaní od 80 000 subjektov,“ uviedla spoločnosť.
 
 
Podľa finančnej správy bola aplikácia EZU súčasťou zlyhaného riešenia KONS, ktoré stálo 10 mil. eur. „Riešenie KONS nebolo zo strany finančnej správy prevzaté, nemáme k nemu dokumentáciu. Keďže riešenie a postupy bývalého vedenia Ministerstva financií SR a Finančného riaditeľstva SR, resp. Daňového riaditeľstva SR zlyhali, nie je možné v nich pokračovať a nie je možné samostatne prevádzkovať ani systém EZU,“ tvrdilo v novembri finančné riaditeľstvo. Systém KONS presadil do prevádzky ešte začiatkom roka exšéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík, pričom podľa denníka SME ho mali vyvíjať jemu blízke firmy. Ako však upozornil týždenník Trend, preukázateľne stále funkčná aplikácia EZU bola obstaraná na základe stále platnej zmluvy so spoločnosťou IBM.
 
Finančná správa sprístupnila fyzickým a právnickým osobám novú možnosť plnohodnotne elektronicky komunikovať so správcom dane, a to prostredníctvom bezplatného identifikátora v rámci aplikácie EZU, začiatkom tohto roka. Zavedenie novej formy bezplatnej elektronickej komunikácie avizovali predstavitelia vtedajšieho Daňového riaditeľstva SR ešte v závere roku 2011. Nový systém elektronickej komunikácie vychádzal podľa daniarov aj z požiadaviek daňových subjektov. Daňové riaditeľstvo chcelo zavedením nového systému taktiež eliminovať prípadné problémy s nedostupnosťou portálu daňovej správy v čase podávania daňových priznaní. 
 

Kupujú už raz vyvinuté a zaplatené riešenie

Finančné riaditeľstvo SR za nákup nového systému zatiaľ zaplatilo 540 tis. eur. Zmluvu podpísali so spoločnosťou DITEC, a. s. Tá vybudovala na bývalom Colnom riaditeľstve SR elektronické komunikačné rozhranie, cez ktoré podnikatelia komunikujú s bývalou colnou správou. Podľa týždenníka Trend firma Ditec vo svojom stanovisku priznala, že vybuduje aj to, čo už v prípade odstavovaného riešenia EZU funguje. Okrem toho má vybudovať aj tzv. elektronickú podateľňu, ktorá zabezpečí aj obojsmerne záväznú elektronickú komunikáciu, podpisovanie  zaručeným elektronickým podpisom – ZEP (ktorý si podnikatelia musia kupovať, pozn. red.) a overovanie elektronického podpisu. Tieto riešenia však majú aj naďalej ostať ako alternatíva k bezplatnej komunikácii. 
 
K právnej analýze, ani k ďalším otázkam, zaslaným redakciou Podnikam.sk, sa zatiaľ Finančné riaditeľstvo SR nevyjadrilo.
 

Aktualizácia:

reakciu Finačnej správy SR môžete nájsť tu.

 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X