Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Rezort financií zváži udelenie daňovej amnestie

Rezort financií zváži udelenie daňovej amnestie
Minister financií SR Peter Kažimír. Foto: SITA
22. marca 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Ministerstvo financií zváži v rámci opatrení na zvýšenie efektívnosti výberu daní na Slovensku aj možnosť daňovej amnestie.
 
Toto opatrenie, tak ako je uskutočňované v niektorých štátoch Európskej únie, by podľa rezortu mohlo priniesť zvýšené príjmy do štátneho rozpočtu, viesť k návratu kapitálu zo zahraničia a odhaleniu zdrojov príjmov, ktoré boli doteraz daňovej správe neznáme.
 

Efektivitu daňového výberu má zvýšiť aj elektronické predkladanie údajov

„Opatrením by sa predchádzalo kráteniu daní v budúcnosti a zvýšila by sa ochrana konkurencieschopnosti čestných podnikateľov,“ uvádza ministerstvo v národnom programe reforiem, ktorý predložilo do pripomienkového konania. Daňovú amnestiu si vyskúšalo napríklad Španielsko, ktoré chcelo v roku 2012 zvýšiť príjmy štátu o 2,5 mld. eur, no amnestia napokon nepriniesla ani polovicu cieľovej sumy. Amnestia sa vzťahovala na nezdanené príjmy za posledných päť rokov. Po ich priznaní sa mohli daňoví hriešnici vyhnúť sankciám po zaplatení dodatočnej 10-percentnej dane. Amnestia však nakoniec priniesla iba 1,2 mld. eur. 
 
 

Daňovníci dostanú aj rating

Možnosť udeliť daňovú amnestiu, uvádza rezort ako jedno z opatrení, ktorými chce vláda zvýšiť efektívnosť výberu daní. V druhej a tretej fáze akčného plánu boja proti daňovým podvodom chce kabinet Roberta Fica zaviesť napríklad povinnosť predkladať údaje o tuzemských dodávkach tovarov a služieb správcovi dane elektronickou formou. Toto riešenie by malo umožniť efektívnejší výber daní prostredníctvom analýzy detailných údajov z podnikateľskej sféry v reálnom čase a cielenejších daňových kontrol. „Pribudne povinný rating daňových subjektov informujúci o ich finančnej stabilite a daňovej spoľahlivosti. Finančné riaditeľstvo zabezpečí prepojenie svojich databáz so systémami bánk, stavebných úradov, registrami motorových vozidiel a obyvateľov, a mýtnym systémom a následne vykoná identifikáciu a analýzu rizík v správe daní a výberu subjektov na daňovú kontrolu,“ avizuje ďalšie opatrenia ministerstvo financií. 
 
Slovensko sa podľa rezortu financií doteraz zásadnejšie nevenovalo riešeniu problematiky ochrany vnútroštátneho základu dane pred eróziou spôsobenou cezhraničným agresívnym daňovým plánovaním. Ministerstvo preto analyzuje, ktoré nástroje by boli pre Slovensko najužitočnejšie, a to v rámci agendy daňových rajov a pripravuje príslušnú legislatívu s predpokladanou účinnosťou od roku 2014 a organizačné zmeny platné už v priebehu roku 2013. „Opatrenia doplní analýza možností zabezpečenia automatického nahlasovania informácií zo strany finančných inštitúcií v SR finančnej správe o vykonaných transakciách nad určitú hodnotu plynúcich do iných krajín,“ dodáva rezort financií. 
 

Bločková lotéria a nové zdaňovanie nehnuteľností

Vláda už avizovala aj spustenie výhernej lotérie pokladničných dokladov, s cieľom zvýšiť motiváciu zákazníkov požadovať za svoje platby doklad z elektronickej registračnej pokladne, a tým predchádzať daňovým únikom. „Lotériu bude organizovať štátna lotériová spoločnosť Tipos, a. s. prostredníctvom svojej siete a osvedčených komunikačných kanálov. Finančná správa a MF SR realizujú kampaň na zainteresovanie všetkých zamestnancov štátu a verejnej správy, aby pomáhali pri zlepšovaní výberu daní, od ktorého bude závisieť aj rast ich miezd,“ spresňuje ministerstvo financií. 
 
Okrem už spomenutých opatrení chce vláda v daňovej oblasti zaviesť aj zdaňovanie nehnuteľností na základe trhovej hodnoty. Tento krok ministerstvo financií momentálne pripravuje a jednou z možností je, že pri zápisoch v katastri sa bude zbierať viac údajov o nehnuteľnostiach, napríklad ich predajné ceny. „Rýchlejšou alternatívou je, aby ľudia podávali daňové priznanie k nehnuteľnosti, kde budú zaznamenané aj jej charakteristiky. Možná je aj kombinácia obidvoch prístupov,“ uvádza rezort v národnom programe reforiem. 
 
Rezort financií v národnom programe reforiem konštatuje, že jednou z hlavných priorít vlády Roberta Fica je konsolidácia verejných financií. A práve boj proti daňovým podvodom patrí podľa ministerstva pre vysoké daňové úniky na Slovensku k systémovo najvhodnejším riešeniam pre naplnenie konsolidačných cieľov.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

17apr9:30Chat GPT a jeho využitie v marketingu9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X