Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Opozícia predniesla svoje návrhy na zníženie daní

Opozícia predniesla svoje návrhy na zníženie daní
Foto: SITA
28. júna 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
V závere piatkového rokovania parlamentu dominovala diskusia k daňovým zákonom. Opoziční poslanci predstavili sériu noviel, ktorými chcú zmeniť zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH), či zákon o dani z príjmov.
 
Návrh SDKÚ-DS na zníženie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby zo súčasných 23 % na pôvodných 19 % nie je však podľa predsedu parlamentného finančného výboru Daniela Duchoňa (Smer-SD) možné podporiť.
 

Zníženie daní by vraj neprinieslo výpadky, tvrdí opozícia

Aj vďaka vyššej sadzbe tejto dane štát totiž podľa Duchoňa vyberie viac na daniach, čo má pomôcť ozdraviť verejné financie. Na jeho slová zareagoval jeden z predkladateľov novely zákona o dani z príjmov, podpredseda SDKÚ -DS Ivan Štefanec, podľa ktorého novela nebude mať negatívny dopad na verejné financie.
 
„Ja som naozaj presvedčený, že pokiaľ sa vrátime k 19-percentnej dani, tak ten dopad nebude negatívny,“ vyhlásil v pléne Štefanec. Zároveň dodal, že vláda Roberta Fica by sa nemala báť priznať chyby a opraviť ich. „Ak niečo ohrozuje fiškálnu konsolidáciu, tak je to nezodpovedná a nekompetentná politika vlády,“ upozornil exminister financií a poslanec SDKÚ-DS Ivan Mikloš. 
 

Navrhujú aj zmeny v DPH

Opozičná SDKÚ-DS v parlamente v piatok predstavila aj zmenu zákona o DPH, ktorou by sa mal zrušiť koeficient na odpočet DPH. „Je to návrh Slovenskej asociácie malých podnikov, ktorý sme si osvojili a ktorý považujeme za užitočný, najmä z hľadiska zníženia administratívy,“ vyhlásil pri predstavení novely začiatkom mesiaca Ivan Štefanec. ,
 

 
Zmenu zákona o dani z príjmov predstavili aj poslanci opozičného KDH. Július Brocka a Alojz Přidal navrhli zvýšiť sumu nezdaniteľnej časti základu dane u daňovníka v závislosti od počtu nezaopatrených detí v rodine, konkrétne o 1 200 eur na každé dieťa. „Je to zásadná zmena v daňovom systéme v prospech rodín s deťmi,“ vyhlásil pri predstavení novely Brocka. 
 

OĽaNO chce meniť Obchodný zákonník

Parlament v piatok diskutoval aj o ďalších opozičných návrhoch. Jedným z nich bola navrhovaná zmena Obchodného zákonníka, cez ktorú chcú poslanci o OĽaNO umožniť v bankách zriadenie transparentného účtu. Tým by sa vytvoril priestor na bezplatný vzdialený prístup pre tretie osoby k informáciám o prijatých a vykonaných platbách majiteľa účtu. 
 
„Prijatie zákona umožní akejkoľvek fyzickej, či právnickej osobe, ktorá je majiteľom bežného účtu, aby svoj bežný účet zmenila na transparentný účet a tým pádom umožnila priehľadnosť svojich finančných transakcií,“ uvádzajú predkladatelia. Otvorenosť a priehľadnosť finančných transakcií u subjektov spravujúcich verejné financie, ako aj financie používané na verejnoprospešné záujmy je totiž podľa nich nevyhnutným predpokladom budovania demokratickej spoločnosti a vykorenenia korupcie z verejného života. 
 

KDH sa opäť zaujíma o verejné zákazky

Poslanci v piatkovej rozprave hovorili aj o návrhu KDH, ktorým chce chrániť subdodávateľov verejných zákaziek pred druhotnou platobnou neschopnosťou. Víťazi zákaziek verejných obstarávaní by totiž podľa nového zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní mali povinnosť uhrádzať faktúry subdodávateľom v stanovených lehotách, inak o zákazku prídu. Aktuálna schôdza parlamentu bude pokračovať v pondelok o 11:00 rozpravou k novele zákona o poľovníctve poslanca za Most-Híd Zsolta Simona.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

18mar9:30ChatGPT pre Office - Excel, Word, Outlook a Powerpoint9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

18mar9:30ChatGPT pre Office - Excel, Word, Outlook a Powerpoint9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

18mar9:30ChatGPT pre Office - Excel, Word, Outlook a Powerpoint9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X